Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

De kracht van fora voor bedrijven

Door: Sander Wijdemans, 04 september 2017 - Wie als ondernemer nog niet actief is op verschillende Nederlandse fora laat een kans liggen. Waar bedrijven goed vertegenwoordigd zijn met een website en social mediakanalen, daar vergeten zij nog weleens dat er ook op andere plekken online veel te bereiken valt. Al is het alleen al doordat er een reputatie op te bouwen is. In dit artikel krijg je vijf redenen waarom je als bedrijf actief moet zijn op de verschillende online fora.

Een reputatie opbouwen
De belangrijkste reden waarom meepraten op fora voor bedrijven interessant is, is reputatiemanagement. Niet alleen de kwaliteit van jouw product, maar zeker ook de kwaliteit van jouw bedrijf is van grote waarde op de markt. Consumenten winnen tegenwoordig eerst uitgebreid informatie in voor zij tot een aankoop overgaan. Dit doen zij onder meer op de fora. Wanneer jij daar als ondernemer goed zichtbaar bent, dan heb je dus al een belangrijke eerste stap gezet. Dat alleen is al reden genoeg.

Gemakkelijk communiceren
Als bedrijf ben je steeds minder afhankelijk van externe zenders om je boodschap over te brengen op de consument. Je kunt daarvoor zelf allerlei kanalen gebruiken. Vooral online kan dit erg gemakkelijk. Het is dan echter wel essentieel dat je ook echt alle kanalen die je tot je beschikking hebt gebruikt. Hoe breder je zichtbaar bent, hoe groter de omvang van het publiek dat je kunt bereiken. Ook het actief zijn op een forum hoort hier dus bij.

Vindbaarheid verhogen
De vindbaarheid van jouw bedrijf online hangt van een aantal zaken af. Hoewel het belang van links enigszins is teruggedrongen, is het nog altijd zo dat dit wel meespeelt. Wanneer jij veel actief bent door in gesprek te gaan met consumenten op fora, dan zal bij ieder bericht de link naar jouw bedrijf opnieuw worden toegevoegd. Mits je hem goed in je biografie hebt verwerkt natuurlijk. Dus ook in het kader van de vindbaarheid is actief meedoen online zeer belangrijk.

Een kans pakken
Zelf actief zijn op fora zorgt er ook voor dat je kansen kunt pakken die je geboden worden. Zoals je bij punt 1 al kon lezen is reputatiemanagement erg belangrijk. Een forum is de plek waar een ontevreden klant zijn onvrede zal uiten. Wanneer je hier niet actief bent kan je hier dus ook niet op inspringen. Ben je hier wel, dan kan je je juist van je beste kant laten zien. Bijvoorbeeld door met een adequate oplossing te komen.

Leren van elkaar
Natuurlijk ben je goed in wat je doet. Dat neemt echter niet weg dat je nog altijd beter kunt worden. Zeker wanneer je openstaat om van andere te leren. Of dit nu vakgenoten, consumenten, of experts op allerlei vlakken zijn maakt niet uit. Door actief te zijn op verschillende fora kan je veel leren. Dit is minstens zo veel waard als het volgen van workshops en bijscholingscursussen. Grijp die kans dan ook.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Daniel

8-09-2017 09:29  |  

Veel bedrijven zien fora nog over het hoofd, maar toch durven wel steeds meer de stap te nemen om er gebruik van te gaan maken.

Klaas Koopman

9-09-2017 16:12  |  

Vooral het laatste stuk, betreft leren van elkaar, is natuurlijk erg belangrijk. Dat is dan ook de reden dat er forums bestaan.

Naast forums zijn er ook zogeheten 'mastermind'-groepen. Mensen vanuit verschillende branches, met verschillende skills, die elkaar ondersteunen. Ook dit kan interessant zijn voor ondernemers!

Guido

19-09-2017 14:26  |  

Wat mij opvalt is dat veel fora leeg beginnen te raken vanwege social media. Hoewel social media nu de makkelijkste manier is om het grote publiek te bereiken, zijn degenen die nog steeds actief de fora bezoeken vaak de experts op het betreffende vakgebied. Wil je serieuze feedback op een nieuw idee of een product, dan is een forum wat mij betreft ook de beste plek.

Kimberly

23-09-2017 22:19  |  

Leuk stukje om te lezen! Ik zat hiervoor in de dranken handel, en online kwam ik veelvuldig concurrenten tegen op allerlei whisky en dranken fora's. Denk dat de gemiddelde online vertegenwoordiger dit fenomeen steeds beter leert kennen.

Chris

14-02-2018 13:56  |  

Helemaal eens met de bovenstaande reacties, social media is het helemaal tegenwoordig. Wij zijn momenteel bezig om uit te zoeken hoe wij hier alles uit kunnen halen.

Ferry

4-11-2018 11:09  |  

Het is belangrijk om als website zo zichtbaar mogelijk te zijn. Een fora is hier een prima oplossing voor!

Kim

30-11-2018 11:32  |  

Eens met de bovenstaande reacties! Ook voor onze website blijkt social media van groot belang te zijn. Het is nu niet meer weg te denken dat wij hier geen gebruik van zouden maken.

Henk

7-01-2021 07:21  |  

Ik vind fora's nog steeds een betere manier om juiste informatie te vinden dan social media. Vaak zitten de betere gebruikers toch liever op een forum.

Jurr

4-03-2021 10:28  |  

Vaak over het hoofd gezien, ook al is dit artikel al enige tijd online is het nog steeds toepasbaar in de tijd van nu!

Wim van den Brandt

15-03-2021 11:51  |  

Het loont de moeite een forum te zoeken wat gaat over de eigen productsoort of dienst. Je kunt daar interessante koopargumenten uit halen en dan individueel contact leggen als je denkt dat de tijd rijp er rijp voor is...

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.