Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Inspelen op verandering met alternatieve betaalmethode

Door: Bas van Bockel, 31 oktober 2016 - De wereld is in verandering en daarmee het betalingsverkeer, de 24-uurseconomie waarin de bedrijvigheid 's nachts gewoon doorgaat lijkt de normaalste zaak van wereld geworden. Vanmorgen deed u nog zaken in eigen land. Vanmiddag wilt u uitbreiden naar België of Duitsland. De invoering van de gezamenlijke Europese munt  heeft internationale financiële transacties een stuk makkelijker gemaakt, niet alleen voor grote bedrijven maar ook voor een zelfstandige kledingzaak waar veel toeristen komen of een ZZP’er die dicht bij de grens woont.

Er zijn echter ook nadelen, het huidige betaalsysteem in Nederland en Europa lijkt niet voorbereid te zijn op deze 24-uurs economie. Uw klanten pinnen in de winkel of rekenen online af met iDEAL, en u betaald per transactie al snel 0,25 euro en die kosten lopen snel op. Vervolgens kunt u geen geld ontvangen in het weekend, in het weekend staat hierdoor de kasstroom van uw onderneming stil.
 
Er zijn ondernemers die menen een oplossing te hebben gevonden voor dit probleem. Zij vertrouwen de digitale valuta bitcoin. De bitcoin is een digitale valuta die wereldwijd wordt gebruikt als betaalmiddel. De munt verschilt ten opzichte van andere valuta’s zoals de euro en dollar omdat er een bepaald aantal van gemaakt wordt, hierdoor zijn bitcoins schaars, net zoals goud. De bitcoin heeft bijzondere aspecten, een van deze aspecten is dat gebruikers elkaar direct kunnen betalen zonder tussenkomst van een bank. Hierdoor zijn transacties in bitcoin direct en goedkoop, het netwerk draait 24 uur per dag 365 dagen per jaar.
 
Bitcoin werkt op peer-to-peer (P2P) technologie, dezelfde technologie die wordt gebruikt om grote bestanden te delen over het internet. Het voordeel van een decentraal peer-to-peer betalingsnetwerk zoals dat van bitcoin is de onafhankelijkheid en continuïteit. Het is niet te stoppen of uit te schakelen, transacties in het Bitcoin-netwerk zijn instant en worden 24 uur per dag en 7 dagen per week verwerkt.
 
Voor bedrijven en organisaties is het waardevol om naast de euro ook bitcoins te accepteren als betaal- en waardemiddel. Als bedrijf is de betaling 100% gegarandeerd en hiermee vrij van enige chargeback risico. U kunt de hele wereld bedienen tegen een fractie van de kosten van de ontvangst van een creditcard betaling. Momenteel zijn het vooral grote amerikaanse online retailers als Discuss fish, Overstock, Dell en Microsoft die al bitcoin betalingen accepteren. In Nederland loopt Thuisbezorgd.nl, een website voor het bestellen van maaltijden, voorop in de acceptatie van bitcoin betalingen. In de Gelderse stad Arnhem zijn er dankzij de inzet van 3 bitcoin enthousiastelingen al meer dan 100 fysieke winkels de de digitale valuta accepteren. Arnhem is daarmee zelfs uitgeroepen tot bitcoin wereldstad.
 
Als ondernemer kunt u er voor kiezen om de bitcoins (deels) te bewaren of direct om te laten zetten naar euro’s. U kunt dus bitcoins accepteren en gewoon euro’s ontvangen op uw bankrekening. Verschillende Nederlandse bedrijven bieden hiervoor hun diensten aan. U heeft hiermee dus geen koersrisico en ontvangt gewoon de vraagprijs in euro’s. Uw onderneming krijgt ook veel extra (gratis) publiciteit, een persbericht schrijven dat uw onderneming bitcoins gaat accepteren zal waarschijnlijk snel worden opgepakt door lokale media bij u in de buurt en mogelijk zelfs landelijke media.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Rory

13-11-2016 07:54  |  

Ik denk dat het tastbare geld op een gegeven moment verdwijnt. Wel apart om te bedenken dat er een ander soort betaalmiddel zou komen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.