Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Hoe had u als werkgever Yuri van Gelder aangesproken op zijn gedrag?

Door: Peter Brink, 08 augustus 2016 - Yuri van Gelder lijkt een recidivist. De turner werd naar huis gestuurd nadat hij zonder toestemming buiten het Olympisch dorp alcohol had genuttigd. ‘Bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels’, zei chef de mission Maurits Hendriks. De vraag luidt, is dit het echte verhaal ? Of is er meer aan de hand?  En hoe had u als werkgever gereageerd op zo’n voorval?

Regels
De actie van Van Gelder is niet slim, maar als hij alleen een biertje heeft genomen om te ontspannen, dan is het wel een zware straf om hem de finale aan de ringen te ontnemen. Hendriks van NOC*NSF is nogal van de regeltjes. Hij zorgt voor een prestatieklimaat waarin de sporters zelfs een dag nadat ze zijn uitgespeeld uit het Olympisch dorp moeten omdat ze anders de andere atleten kunnen storen.

Vergrootglas
Regels en afspraken zijn voor een topsporter en een team onontbeerlijk. En dan ligt Van Gelder met zijn imago van excokegebruiker uiteraard onder een vergrootglas. De voormalige Lord of the Rings werd in 2009 al eens voor een jaar geschorst wegens het gebruik van cocaïne. Ruim een jaar later werd hij uit de selectie voor de WK gezet met een vaag verhaal over ‘ iets van oorzaken van medische aard .

Impopulaire maatregel

Als werkgever en chef de Mission dien je te kunnen verbinden, motiveren, grenzen te stellen en ook impopulaire maatregelen te nemen.

  • Nam Hendriks samen met technisch directeur Gootjes van de KNGU zijn verantwoordelijkheid.
  • Had de individuele turner niet het gewenste commitment getoond aan de teamwaarden?

De vraag is of deze teamwaarden van bovenaf zijn opgelegd, of dat de sporters hier zelf ook inspraak op hebben gehad ? Elke sporter bouwt op een andere manier spanning op en ontlaadt op andere wijze.  

Voorbeeldfunctie

Hendriks:  ‘Het is een zeer moeilijke beslissing geweest. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten.'

Van Gelder mist daardoor de finale aan de ringen, waarvoor hij zich zondag als achtste had geplaatst. Hij werkte er dertien jaar aan om op de Spelen te komen.
 
 
 
Keuzevrijheid

Maurits Hendriks gaf aan dat hij geen andere keuze had.
  • Maar is dit wel het gehele verhaal dat naar buiten is gekomen?
  • Had hij net zo gehandeld als het Epke Zonderland betrof?
  • En wat als het Nederlands team de landenwedstrijd nog had moeten turnen was hij dan ook zo consequent geweest?
  •  Is er niet altijd een andere keuze?

Consequent

Er zijn coaches in andere sporten die waarden en normen ook hoog in het vaandel hebben staan. Als een wisselspeler te laat komt zetten ze die op de tribune, regels zijn regels.

Komt de aanvoerder te laat dan laten ze de selectie wel eens stemmen en leggen ze de verantwoordelijkheid bij het team.

Ex-basketbalcoach Ton Boot was ook een man van afspraak is afspraak, maar zei als de situatie het toeliet ook wel eens ‘ Ik kan niet altijd consequent zijn, dan houd ik geen speler meer over’
 
Hoe had u als werkgever in zo’n situatie gereageerd?
  • Regels zijn regels, exit Van Gelder.
  • U doet het af met een waarschuwing en heeft oog voor het menselijke aspect van de individuele sporter. Die deze ontlading na een wedstrijd nog steeds nodig lijkt te hebben.
  • U had al eerder een psycholoog of persoonlijke begeleider aan Van Gelder toegevoegd omdat u kon weten dat hij wederom in dit soort gedrag zou vervallen. Samen hadden zij de omstandigheden kunnen creëren waarin Van Gelder optimaal had kunnen presteren. En had hij na afloop lekker anoniem ergens een biertje kunnen drinken om te ontladen. Op de ene sporter werkt zo’n Olympisch dorp met strenge regels goed, de andere topsporter krijgt het benauwd.
  • Van Gelder heeft in het verleden de regels al overschreden, we stellen een voorbeeld voor de rest.
  • U stopt het in de doofpot. Hij zit in de finale van de ringen en dat is van groter belang dan het drinken van een biertje. Er zijn wel meer atleten die tijdens de Spelen een slippertje maken.
  • U houdt er wel van als een atleet zijn eigen weg gaat. We hebben al ja-knikkers genoeg. Yuri zorgt tenminste altijd voor leven in de brouwerij.
  • U denkt niet dat dit de reden is. Er is vast iets ergers gebeurd, hiervoor stuur je een atleet niet naar huis. U wacht het onderzoek af.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Peter Brink is als zzp-boekhouder zeven dagen per week bereikbaar. Hij is méér dan een boekhouder, want hij denkt ook pro-actief mee en schrijft blogs en columns. ZZP-boekhouder biedt u zekerheid d.m.v. een vaste jaarprijs. U mag uw boekhouding - naar keuze- online aanleveren of in een ordner. Peter geeft wekelijks gratis tips en adviezen via zijn site en blogt via briskmagazine. Meer info, vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en kijk op www.zzp-boekhouder.nl

Reacties

Commonsense

15-08-2016 12:43  |  

Toen Erica Terpstra (voor wie ik overigens veel waardering heb) straalbezopen als voorzitter van NOC NSF een radio interview had gegeven, werd ze niet naar huis gestuurd. Er werd geen enkele disciplinaire maatregel getroffen. Er is dus sprake van evidente klassejustitie. Dat zou mij als werkgever niet overkomen.

Isaac

15-08-2016 12:59  |  

Yuri had naast het biertje misschien wel aan een lijntje gesnoven en dan ga je Brazilie al snel voor schut. ''Je mag kiezen - blijven of vliegen.'' Lijkt m.i. op Damage Control van de bazen.

Spelling: ''...turnen had hij dan ook zo consequent geweest?'' M/Z: was

''Er is vast iets ergers gebeurt,'' M/Z: gebeurd

Groet van Isaac

Martien

15-08-2016 13:23  |  

Lees de column van Youp:
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/12/yuri-de-sloerie-3706302-a1516092

Leendert Kamerling

15-08-2016 13:48  |  

Yuri van Gelder is een virtuoos sporter en een gewoon mens die zich op verkeerde momenten ongecontroleerd laat gaan. Ook in het bedrijfsleven gelden afspraken die je met elkaar maakt, je houdt daarbij rekening met de zwakheden van je medewerkers en stuurt vooral op hun kwaliteiten. Ook hier was dat het geval, deze ontsporing was er een uit een aantal die er aan vooraf zijn gegaan en de coach had hem nog duidelijk vooraf aan zijn bezoek aan het HHH verteld wat er van hen verwacht werd. Dan houdt het een keer op en om de groepsmentaliteit niet verder te benadelen moet je dan uiteindelijk een daad stellen en deze man schorsen, ongeacht de belangen voor de persoon dan ook. In dit soort situaties heb je als werkgever de zorg voor zo'n persoon en biedt je aan om professionele hulp in te schakelen. In feite zijn bijna alle zwakke mensen het slachtoffer van hun eigen daden en kunnen als ze dat zelf willen, met hulp van deskundigen hun leven weer op de rit krijgen, zonder alcohol en drugs en met voldoende zelfvertrouwen om gemaakte afspraken te kunnen nakomen, hoe hoog de druk ook wordt.

Peter

15-08-2016 18:08  |  

Dank iedereen voor zeer uiteenlopende reacties, zo heeft iedereen zijn eigen waarheid, afhankelijk van zijn perceptie.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.