Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Effect op de bouw afschaffen 6% btw regeling

Door: Danny Bijl, 28 juni 2015 - Vanaf 1 juli 2015 wordt de 6% btw regeling voor arbeidskosten voor renovatie en herstel werkzaamheden aan bestaande woningen afgeschaft. De vraag is welke effecten dit zal hebben op de opdrachten voor bouwbedrijven in Nederland.
 
De regeling is op 1 maart 2013 in werking getreden om de toen noodlijdende bouwsector leven in te blazen. Door de lagere kosten voor renovatie en onderhoud werkzaamheden aan vastgoed zijn veel mensen overstag gegaan om toch het 1 en ander te laten doen aan de woning.


BTW verlaging moet aanblijven
 
Alhoewel de regeling zeer positief was voor de bouwsector is de deze sector bang dat het afschaffen van de regeling veel te vroeg komt. Volgens een woordvoerder van Bouwen Nederland gaat het wel beter met de economie in Nederland maar het zal nog even duren voordat de bouw daar echt van gaat profiteren, het vertrouwen van consumenten moet eerst groeien alvorens zij zulke grote bedragen aan de woning uitgeven. (bron: http://fd.nl/economie-politiek/1099012/bouwers-vinden-verhoging-btw-onverstandig).
 
Ook volgens de Aannemer-Gigant uit Amsterdam is de 6% btw regeling voor verbouw en renovatie werkzaamheden nog even noodzakelijk om banen binnen de bouw te behouden. Wij merken echt dat consumenten net dat beetje extra uitgeven zodat wij goed aan de slag kunnen en mensen aan het werk kunnen houden.
 
Angst voor directe terugval
 
De verwachting is ook dat direct na 1 juli een grote terugval zal zijn in opdrachten voor de aannemers en bouwbedrijven. Er wordt verwacht dat mensen nog even snel gebruik willen maken van het lagere btw tarief en dat deze piek in opdrachten snel over is wanneer de regeling afgelopen is.
 
Volgens de aannemersfederatie is er tot 1 juli volop werk voor de aannemers maar is nu al zichtbaar dat er voor na deze datum er een stuk minder offertes aangevraagd worden voor verbouwingen en renovaties. Dit wordt gezegd door de aannemer federatie in hetzelfde artikel op de website van het Financieel Dagblad.
 
Hoger btw tarief ongunstig voor duurzaamheid
 
Ook wordt een positief effect op de duurzaamheid van Nederland toegedicht aan het lagere btw tarief voor de arbeidskosten in de bouw. Omdat mensen sneller geneigd zijn om een woning te isoleren of op een andere manier duurzamer te maken zullen huishoudens in Nederland minder energie gebruiken. Zodoende zal er minder uitstoot van Co2 veroorzaakt worden.
 
Bij het afschaffen van het lagere btw tarief is er dan ook kans dat dit een negatief effect heeft op het verduurzamen van Nederland. 

Bron artikel: Aannemer-Gigant uit Amsterdam

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jan

22-04-2021 08:53  |  

Ik ben een groot voorstander van een laag BTW tarief op de bouw. Het is namelijk de bouw die verantwoordelijk is voor het bouwen van huizen en het aanleggen van wegen. Gezien de woningnood die we in Nederland hebben, moet er ruimte zijn om meer huizen te bouwen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.