Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

10 stappen voor het starten van een onderneming

Door: Bas van Bockel, 18 juni 2015 - Wanneer u een onderneming wilt oprichten is het belangrijk dat u een duidelijk stappenplan heeft. Dit werkt niet alleen efficiënt maar zorgt ook voor een succesvollere onderneming. Standaard BV heeft daarom de onderstaande lijst opgesteld met 10 stappen die u kunt aanhouden wanneer u begint met ondernemen.
 


Stap 1: Onderzoek uw markt
Wanneer u een idee heeft voor een nieuw bedrijf is het belangrijk dat u ook marktonderzoek doet. Goede ideeën en producten zullen namelijk niet altijd winstgevend te zijn. Vraag uw beoogde doelgroep of ze het product zullen gebruiken en welke prijs ze hiervoor willen betalen.

Stap 2: Schrijf een bedrijfsplan
Nadat u genoeg potentie ziet in uw idee of product is het belangrijk om dit uit te werken tot een concreet bedrijfsplan. Zorg dat u genoeg informatie opdoet voor een waterdicht plan of schakel iemand in die u kan helpen.

Stap 3:  Neem de nodige trainingen en doe genoeg informatie op
Pak uw voordeel uit gratis trainingen of adviesdiensten. Boek indien nodig cursussen in ondernemen. Fouten in het bedrijfsplan of in de organisatie kunnen zeer kostbaar zijn. De tijd en moeite die u vooraf steekt in een leertraject zal in vergelijking uiteindelijk een kleine investering zijn.

Stap 4: Kies een locatie voor uw bedrijf
Wellicht heeft u al een locatie voor uw bedrijf en staat dit sterk in relatie met uw product en bedrijfsplan. Mocht u echter bijvoorbeeld een internetbedrijf hebben of een meer algemeen product. Ga dan na of de beoogdelocatie vlakbij uw doelgroep zit,  goed bereikbaar is, zich bevindt in een klantvriendelijke omgeving en niet teveel wettelijke restricties heeft.

Stap 5: Regel uw financiën
Schrijf een duidelijk plan voor uw financiën. Zorg dat u tijdens verschillende groeifasen in uw bedrijf genoeg geld heeft om deze fasen te doorlopen. Zet alles op zwart en wit en zorg dat u niet voor onverwachte uitgaven komt te staan.

Stap 6: Bepaal de wettelijke rechtsvormen in uw bedrijf
Het is belangrijk dat u van tevoren bepaalt welke wettelijke structuur in het bedrijf voor u het meest voordelig is. Welke personen krijgen de meeste inbreng, zeggenschap en aansprakelijkheid? U kunt bijvoorbeeld gaan voor een eenmanszaak, non-profit bedrijf of juist een besloten vennootschap.

Stap 7: Registreer uw bedrijfsnaam
Wanneer u een bedrijfsnaam heeft vastgesteld is het belangrijk dat  u deze laat registreren bij de Kamer van Koophandel. Vanaf dit moment is het belangrijk dat u alle zaken voor het bedrijf vanuit deze naam doet.

Stap 8: Regel uw belastingen
Het is belangrijk om tijdig uit te zoeken hoeveel en wanneer u bepaalde belastingen moet afdragen voor uw onderneming. Dit onderdeel hoort eigenlijk al bij stap 5. Schakel zo nodig een belastingadviseur in om u hierbij helpen .

Stap 9: Zorg voor de juiste vergunningen en papieren
Maak een lijst van alle mogelijke vergunningen die u voor uw bedrijf nodig kunnen zijn. Bij de Kamer van Koophandel  en bij de gemeente zijn er deskundigen die u op  weg kunnen helpen met de alle nodige vergunningen. Deze stap kan goed gecombineerd worden met stap 7.

Stap 10: Leer de verantwoordelijkheden voor het aannemen van personeel
Ga na welke wettelijke en financiële stappen u moet nemen wanneer u personeel wilt aannemen.  Het is handig om deze stappen al vroeg uit te zoeken zodat u direct kunt omschakelen wanneer u meer personeel nodig heeft.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.