Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

De zakentelefoon anno 2015

Door: Merel de Valk, 24 mei 2015 - Hoe zit dat nou, zo’n telefoon van de zaak? Handig, of toch niet? Voordelig, of kost het je juist geld? Er zitten zowel voor- als nadelen aan het hebben van een zakentelefoon. Daarnaast veranderen de regels regelmatig. Belangrijk om goed op de hoogte te blijven dus. Androidplanet stelt in ieder geval dat de Samsung Galaxy Note 4, de Galaxy S6 en de HTC One M9 de beste zakelijke Android smartphones anno 2015 zijn.

Werkkostenregeling
Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht voor alle werkgevers. De WKR is een fiscale regeling die alle huidige regels en wetgevingen wat betreft vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers vervangt. Voorheen was het zo dat werkgevers een vrije ruimte van 1,5% hadden waarover geen loonbelasting of premie betaald hoefde te worden. Deze ruimte konden zij gebruiken voor het aanschaffen van bijvoorbeeld laptops en smartphones, of het aanbieden van een fitnessabonnement. Er moest dan wel aangetoond kunnen worden dat deze kosten zakelijk voordeel boden. Een zakentelefoon voor privésituaties gebruiken was dan ook niet toegestaan. Dit zorgde soms voor lastige puzzels.

Noodzakelijkheidscriterium
Gelukkig is dit met de komst van de werkkostenregeling veranderd. De WKR gaat namelijk uit van het noodzakelijkheidscriterium. Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat communicatiemiddelen en apparatuur vrijgesteld zijn van de vrije ruimte, maar toch belastingvoordeel opleveren zolang het noodzakelijk is om deze voor zakelijke redenen aan te schaffen. Dat werknemers hier eventueel ook privévoordeel mee doen, maakt niet uit. Je hoeft geen onderscheid meer te maken of rekeningen te specificeren. De vrije ruimte is hierdoor wel verlaagd van 1,5 naar 1,2 procent.

Nadelen
Toch biedt een telefoon van de zaak niet alleen maar voordelen. Wanneer je zakelijk en privé graag gescheiden houdt, is het nodig om over twee telefoons te beschikken. Niet echt een ideale oplossing. Daarnaast kan een zakentelefoon - ondanks het fiscale voordeel - werkgevers ook een hoop extra geld kosten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 65% van de werknemers niet nadenkt over kosten die zij met hun werktelefoon maken in het buitenland.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.