Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

He bah, een oudere collega

Door: Marianne Sturman, 14 juni 2014 - Ons hightech computersysteem? Dat is toch echt te ingewikkeld voor nieuwe werknemers op leeftijd. En die state of the art telefooncentrale? Daar snappen wij (lees: jonge, bijdehante types) zelfs niets van, laat staan ouderen. Stuk voor stuk inhoudelijke redenen om oudere sollicitanten af te wijzen. Dat niet de aard van de werkzaamheden en hoe deze uit te voeren, maar juist het imago ten grondslag ligt aan het niet aannemen van ouderen lijkt echter een stuk aannemelijker.

Daar waar veel branches worstelen met relatief oude werknemers*, zijn ze voor mijn business waar het draait om het matchen van opdrachtgevers aan kandidaten die plaats- en tijdonafhankelijk willen werken een geschenk. Door de vele jaren werk- en levenservaring bieden zij als geen ander hoge kwaliteit. Deze arbeidskrachten hebben aan een half woord genoeg, werken heel zelfstandig en conform de gemaakte afspraken. Kortom, de ideale werknemer en ook nog eens perfecte ambassadeurs van Het nieuwe Werken. Bij thuiswerkopdrachten gaat het dan ook nooit over leeftijd.

Mag ik van u?
Totdat het niet om een thuiswerkklus gaat, maar om een opdracht waarbij een medewerker op kantoor gevraagd is. Een dergelijk proces verloopt wonderlijk genoeg totaal anders. De gesprekken gaan niet over de gewenste kwaliteiten en voor ogen hebbende resultaten, maar over het type persoon. En vaker wel dan niet wordt nadrukkelijk aangegeven dat dit iemand moet zijn die past binnen het jonge team. Er zijn er zelfs bij die expliciet vragen om een aantrekkelijk uitziende, jonge dame.

Lunchen, lachen en samenwerken
Alhoewel je je bij dit soort wensen kunt afvragen of je wel aan het goede adres bent bij een arbeidsbemiddelaar, ben ik niet voor een gat te vangen. Maar ondanks het openen van een enorme trukendoos worden de kandidaten waar om gevochten wordt bij thuiswerk, bij real lifewerk te vaak nog afgewezen. Het lijkt er sterk op dat leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer niets te maken heeft met kwaliteiten van ouderen. Ik denk zelfs dat veel werkgevers de kwaliteiten van ouderen juist zeer waarderen. Leeftijdsdiscriminatie heeft alles te maken met het imago dat kennelijk kleeft aan de omgang met ouderen. Als je met ze op kantoor moet werken, dan moet je ook met ze lunchen, kantoorhumor delen, samenwerken... Kennelijk denkt men dat ouderen niet leuk zijn om mee om te gaan. En dat is natuurlijk een behoorlijk kwalijke zaak.

*Oud is overigens een relatief begrip. Wist u dat het gemiddelde leeftijd van een werkende in Nederland 40 jaar is, dit is eveneens de leeftijd waarop leeftijdsdiscriminatie begint, wees gewaarschuwd

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Marianne Sturman is eigenaar van Moneypenny en Cloudworkers, uitzendorganisaties gebaseerd op Het Nieuwe Werken. Cloudworkers werkt met studenten met nauwelijks tot geen relevante werkervaring en Moneypenny uitsluitend met ervaren professionals.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.