Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Zakelijke auto leasen of kopen?

Door: Geld.nl , 10 juni 2014 - Als u als ondernemer vaak een auto nodig hebt om bijvoorbeeld naar klanten te gaan, is dit met een zakelijke auto voordeliger dan met uw privé-auto. Voor kilometers met uw eigen auto kunt u namelijk slechts negentien cent per kilometer declareren, wat vaak niet toereikend is.

Daarnaast krijgt u door het intensievere gebruik van de privé-auto met meer onderhoudskosten te maken. Maar als u een zakelijke auto gaat rijden, kunt u die dan beter leasen of kopen? In dit artikel leest u de voor- en nadelen van beide opties, zodat u zelf een afweging kunt maken.

Auto leasen voor zakelijk gebruik
Op feestjes en op internetfora zal bijna iedereen u vertellen dat zelf een auto voor de zaak kopen altijd goedkoper is dan leasen. Toch is dit niet altijd waar. U betaalt bij leasen een vast bedrag per maand. U heeft dan verder geen omkijken meer naar de verzekering of onderhoudskosten (bij operational lease), omdat die meestal bij het leasecontract zijn inbegrepen. Tankkosten betaalt u natuurlijk nog wel zelf.

Daarnaast telt de fiscus een leaseauto niet bij het vermogen van uw onderneming, wat scheelt in de belasting die u betaalt. De kosten die u maakt voor de leaseauto mag u echter wel gewoon in aftrek nemen en de btw mag u verrekenen bij uw omzetbelasting. Gebruikt u de auto ook privé, dan moet u dit wel verrekenen in de aftrek.

Voordelen zakelijke auto leasen
- Uw houdt kapitaal beschikbaar voor investeringen, omdat u de auto niet in een keer hoeft te betalen.
- Elke twee of drie jaar kunt u een nieuw model auto uitzoeken.
- Veel kosten zijn bij het leasecontract inbegrepen bijvoorbeeld voor pechhulp, verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting. Hierdoor zijn de maandlasten relatief laag.

Nadelen zakelijke auto leasen
- U mag slechts een maximaal aantal kilometers per maand afleggen. Als u meer rijdt, betaalt u een meerprijs. 
- De auto wordt nooit uw eigendom.

Auto kopen voor zakelijk gebruik
Toch hebben mensen die beweren dat kopen voordeliger is het ook niet helemaal bij het verkeerde eind. Een voordeel van kopen is namelijk dat u doorgaans langer dan twee tot drie jaar met de auto doet en de afschrijving over een langere periode kunt uitsmeren. Nadeel is wel dat u bij de aankoop in een keer een groot bedrag betaal aan de dealer, waardoor u dit geld niet meer kunt gebruiken voor investeringen.

Voordelen zakelijke auto kopen
- U bent zelf eigenaar van de auto.
- U mag zoveel kilometers rijden als u zelf wilt.
- U kunt de auto langdurig behouden wat de kosten enigszins drukt.

Nadelen zakelijke auto kopen
-
De maandelijkse kosten zijn doorgaans hoger dan bij leasen. U moet zelf kosten maken voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en wegenbelasting.

Tip:  Besluit u de auto zelf te kopen op naam van de zaak? Dan moet u zelf de verzekering regelen. In het artikel Zakelijke autoverzekering ,leest u hoe dit werkt en waar u rekening mee moet houden.

Auto zakelijk leasen of kopen: Wat is nu voordeliger?
In het kort kunnen we de volgende conclusie trekken. Een zakelijke auto leasen is op korte termijn voordeliger vanwege de lage maandlasten. Kopen is echter op lange termijn voordeliger, omdat u de afschrijving over een langere periode uitspreidt of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijdt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiële producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.

Reacties

Mark

2-09-2015 12:35  |  

De afweging tussen kopen en leasen wegen altijd heel erg tegen elkaar op. De uiteindelijke doorslag zal altijd komen door persoonlijke voorkeur Wil je de auto echt voor je zelf ga je voor kopen. Wil je leasen omdat dit goedkoper is dan is dat natuurlijk ook een heel goede reden.

Zakelijke autoverzek...

7-11-2016 13:29  |  

Beide situaties heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is puur afhankelijk van de situatie en persoonlijke voorkeur.

Financial lease

28-03-2017 09:15  |  

Leasen van een auto kan heel voordelig. Ligt aan de persoonlijke voorkeuren. Ik gebruik zelf altijd een financial lease calculator waardoor je precies weet hoeveel geld je kwijt bent.

Ludo Zwaan

2-01-2018 19:26  |  

Private lease

4-05-2018 12:00  |  

Private lease

4-05-2018 13:13  |  

In aanvulling op bovenstaande: grote autofabrikanten adverteren tegenwoordig flink om private lease te stimuleren. In de regel is het echter een stuk voordeliger om bij een leasemaatschappij te leasen. Prijsverschillen zijn flink!

Privatelease aanbod

23-10-2019 11:00  |  

Ik denk dat in de huidige tijd de conclusie van het artikel anders geschreven kan worden. Geldt in ieder geval zeker voor private lease, zakelijk lease misschien nog niet. Maar door de grote opkomst, zijn de kosten flink naar beneden gebracht. Leasen is nu vaak wel goedkoper dan zelf een nieuwe auto aanschaffen. Wel altijd natuurlijk zelf onderzoek blijven doen.

Leaseauto

5-08-2022 03:17  |  

Wat ik handig vind bij het vergelijken is het berekenen van de kosten van mijn eigen auto. Ik merk dat de meeste mensen die kosten niet weten. Op Leaseauto.l staat een handig tooltje om de kosten te bereken. Na het invoeren van het kenteken worden de kosten van je eigen auto getoond. Altijd even schrikken:-(

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.