Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto en de bijtelling

Door: Geld.nl , 10 april 2014 - Als u als werkgever een bestelauto beschikbaar stelt aan uw werknemers, moeten zij hierover bijtelling betalen tenzij zij aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden met de auto. Dit kunt u aantonen bij de Belastingdienst met een rittenadministratie. Maar als de bestelauto's van uw bedrijf door verschillende medewerkers afwisselend gebruikt worden, is dit erg ingewikkeld. In dit artikel leest u hoe de bijtelling is geregeld bij doorlopend afwisselend gebruik van een bestelauto en welke voorwaarden hiervoor gelden.

Eindheffing bij wisselend gebruik bestelauto
Stel u heeft drie bestelauto's op naam van de zaak staan en zeven werknemers gebruiken deze afwisselend om naar klanten te gaan of om bezorgingen te doen. In dit geval is er volgens de Belastingdienst sprake van doorlopend afwisselend gebruik en kunt u het privégebruik afkopen met een zogenoemde eindheffing van 300 euro per bestelauto per jaar. Uw werknemers betalen dan geen bijtelling en u hoeft geen ingewikkelde rittenadministratie bij te houden voor de fiscus.

Ook als uw werknemers de bestelauto's niet prive gebruiken, is de eindheffing vaak een aantrekkelijke keuze. Als u namelijk bij de Belastingdienst aangeeft dat er geen privekilometers worden gemaakt of zelfs in het contract met de werknemers een verbod voor het privegebruik vastlegt, moet u een rittenadministratie gaan bijhouden per werknemer en per auto. Alleen zo kan de fiscus namelijk controleren of er ook daadwerkelijk geen sprake is van privegebruik. Door te kiezen voor de eindheffing voorkomt u een hoop administratieve rompslomp.

Voorwaarden doorlopend afwisselend gebruik bestelauto
De fiscus hanteert geen vaste definitie van doorlopend afwisselend gebruik, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om gebruik te maken van de eindheffing. Zo moet het doorlopend afwisselend gebruik van de bestelauto voortvloeien uit de werkzaamheden. Bij een reparatie- en onderhoudsbedrijf voor bijvoorbeeld liften is het aannemelijk dat elke monteur zodra er een probleem wordt gemeld gewoon de bestelauto gebruikt die op dat moment beschikbaar is. Dat kan telkens een andere bestelauto zijn. Hierdoor is er vanuit het werk natuurlijk sprake van doorlopend afwisselend gebruik van de bestelauto.

Wisselen de werknemers echter vrijwillig van bestelauto, dan mag u geen gebruik maken van de eindheffing. De werknemers kunnen dan namelijk ook gemakkelijk steeds dezelfde bestelauto gebruiken waardoor bij elk van de bijtelling individueel in rekening kan worden gebracht.

Ook is er volgens de fiscus geen sprake van doorlopend afwisselend gebruik als aan het einde van de dag steeds dezelfde werknemer de bestelauto mee naar huis neemt. Dit geldt ook als bijvoorbeeld elk kwartaal een andere werknemer de auto mee naar huis neemt.

Wilt u zeker weten of u gebruik kunt maken van de eindheffing dan kunt u het beste contact opnemen met uw accountant of een adviseur van de Belastingdienst.

Let ook op de verzekering van uw bestelauto's! Behalve de fiscale zaken is het ook belangrijk de verzekering van uw bestelauto's goed te regelen. Als u meerdere bestelauto's heeft op naam van de zaak kunt u hiervoor een wagenparkverzekering afsluiten. Meer hierover leest u in het artikel 'Wagenpark verzekeren'.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiële producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.