Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Voor banen die verdwijnen komen thuiswerk en ondernemerschap in de plaats

Door: Marianne Sturman, 27 februari 2014 - Steeds vaker horen we over robots die fysiek werk grotendeels overnemen en dat veel administratieve banen door digitalisering en ICT zullen verdwijnen. Als er echter een ding als een paal boven water staat is het dat deze ontwikkelingen thuiswerk en mobiel werken juist in de hand werken. En zelfs een stimulans zijn voor het ondernemerschap.


Amazon bedacht jaren geleden al dat veel werk niet langer in functies, maar in taken uitgerafeld zou worden. Reden voor het bedrijf om indertijd te starten met Mechanical Turk waar thuiswerkers kunnen bieden op zogenaamde Human Interface Tasks (HIT’s). Iets dergelijks is ideaal voor iemand als mijn accountant die onlangs heeft geïnvesteerd in software waarmee ingescande facturen automatisch worden herkend en ingeboekt in het boekhoudsysteem. Met deze nieuwe automatiseringsslag, slaat hij meerdere vliegen in 1 klap. Hij is 100% digitaal, waardoor zijn medewerkers niet meer naar kantoor hoeven te komen om hun werk uit te voeren. En facturen hoeven niet meer ingevoerd te worden (scheelt veel tijd), maar er kan volstaan worden met controles uitvoeren). Het voordeel: een veel goedkoper en efficiënter productieproces dat veel sneller op- en af te schalen is met thuiswerkers.

Productielijnen aan huis
Ook in de maakindustrie zijn revolutionaire ontwikkelingen gaande die van invloed zijn op de arbeidsmarkt. Neem de 3D printer. Als die eenmaal goedkoper wordt, kunnen thuiswerkers als mini-fabriek gaan optreden. Een bedrijf als Ikea heeft in de toekomst geen magazijn meer nodig voor kleine onderdelen; die kunnen op wijkniveau of op afroep door thuiswerkende productiemedewerkers worden uitgeprint en ter plekke worden opgehaald. Zowel op logistiek- als serviceniveau een interessante ontwikkeling.
 
Stimulans voor het ondernemerschap
Ook op geheel ander vlak verwacht ik juist dat robots en ICT-ontwikkelingen stimulerend kunnen werken voor de werkgelegenheid. Barrières, noem het rompslomp zoals je wil, om een eigen bedrijf te starten worden namelijk steeds meer weggenomen. Veel meer mensen zullen de stap naar het ondernemerschap nemen. Niet per se met de ambitie uit te groeien tot een multinational, eerder in de vorm van relatief kleine bedrijven die gepassioneerd worden gerund door een persoon die zich primair kan focussen op zijn core business. Al dan niet gecombineerd met meerdere activiteiten en deeltijdbanen, de flexibiliteit en ICT maakt dit allemaal mogelijk.
Hand en hand
Slimmere ‘robots’ in welke branche dan ook kunnen dus weliswaar een bedreiging te vormen voor de menselijke krachten. Daar staat tegenover dat er nieuwe banen voor in de plaats zullen komen, met een significante rol voor de ‘mobiele werker’. Onder invloed van geschetste ontwikkelingen is de thuiswerkrevolutie (opnieuw) aan het losbarsten. Goed om hier bij tijd en wijle – en los van het feit of je ‘thuiswerken’, Het Nieuwe Werken of hoe je het ook wil noemen omarmt – bij stil te staan, de onomkeerbare ontwikkelingen in ieder geval te zien en te bedenken hoe er je voordeel uit te halen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Marianne Sturman is eigenaar van Moneypenny en Cloudworkers, uitzendorganisaties gebaseerd op Het Nieuwe Werken. Cloudworkers werkt met studenten met nauwelijks tot geen relevante werkervaring en Moneypenny uitsluitend met ervaren professionals.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.