Ondernemen met de beste ondersteuning

Persberichten

Een laadpaal bij je bedrijfspand aanschaffen

8 juli 2020 - De elektrische auto is in hoog tempo uitgegroeid tot de populairste vorm en het rijden van een leaseauto. Niet zo gek, want er zijn behoorlijk wat voordelen aan voor zakelijke rijders. Wanneer elektrische auto’s echter onderdeel gaan uitmaken van je vloot (of je rijdt als ZZP’er of MKB’er simpelweg een elektrische auto), dan wordt het verstandig om te overwegen laadstations hiervoor te installeren bij je bedrijfspand. Hoe zit dat?

Automatische verrekening
Het aanschaffen van een zakelijke laadpaal lijkt in eerste instantie een flinke investering. Je bent immers al snel €1.500 tot €2.500 kwijt inclusief installatie en montage. Toch heb je dat vrij snel terugverdiend wanneer je je laadpaal openbaar beschikbaar stelt. Eigenaren van een elektrische auto en een laadpas scannen deze pas en betalen vervolgens in feite jou voor de geleverde stroom. Het stroomtarief? Dat bepaal je helemaal zelf, binnen bepaalde maatstaven. Zo kost zakelijk energie gemiddeld zo’n €0,08 per kWh en is het mogelijk je laadpaal vervolgens beschikbaar te stellen voor €0,45 per kWh, het gemiddelde tarief voor openbaar laden. Dit toont direct aan dat het laden van je auto via een eigen laadpaal bij je bedrijfspand veel voordeliger is dan openbaar laden! Dat geldt ook voor een laadpaal thuis, waar je ongeveer €0,23 per kWh betaalt aan particuliere stroom.

Stel je je laadpaal openbaar beschikbaar? De kosten worden automatisch verrekend als deze goed geïnstalleerd is en zo wordt de zakelijke laadpaal een mooi verdienmodel. Daarnaast is de laadpaal ook nog eens fiscaal aftrekbaar en zijn er verschillende andere fiscale voordelen van toepassingen, zoals de MIA (milieu-investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). De laadpaal is daarmee eigenlijk voor alle ondernemers met eigen parkeerplaatsen een interessant investering, zeker als je bedrijf zich in een druk gebied bevindt, zoals een stadscentrum of industrieterrein.

Het is zelfs mogelijk om personeel en bezoekers te scheiden door middel van de herkenning van de pas. Zo laat je je bezoekers betalen voor de energie, maar wordt de verbruikte stroom door jezelf en je personeel verrekend binnen het bedrijf. Dat is overigens ook mogelijk als jij of je personeel thuis ook een laadpaal heeft. De kosten die van de particuliere elektriciteitsaanbieder worden verrekend met de werkgever. Hiervoor je als laadpaal thuis wel een slimme laadpaal nodig, laat je hierover informeren door een specialist.

Gastvrijheid
Het hebben van laadpalen voor de deur van je bedrijfspand is boven ook gewoon gastvrij, het is goed voor je imago. Steeds meer mensen rijden een elektrische auto en gaan specifiek op zaak naar parkeerplaatsen met een laadstation voor de auto. Wanneer jouw bedrijf dit biedt is dit goed voor je naamsbekendheid. Bovendien blijkt uit onderzoeken dat bestuurders van elektrische auto’s dit als gastvrij achten. Gebleken is bijvoorbeeld dat restaurants met een laadpaal meer klanten hebben die ook daadwerkelijk elektrisch rijden.

Verplicht
Een laadpaal is niet alleen een luxe, het wordt binnen vijf jaar ook een verplichte investering. Alle bedrijven die over minimaal 10 parkeerplaatsen beschikken zijn verplicht om een of meerdere laadpalen te plaatsen. Deze nieuwe wet is een initiatief van de Europese Unie om elektrisch rijden verder te promoten en CO2-uitstoot te verminderen.. Ga je grootschalig renoveren of een nieuw bedrijfspand bouwen en heb je 10 of meer parkeerplaatsen? Dan is deze wel al sinds 1 januari van toepassing voor jou.

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.