Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

FOSAG/NOA: bezorgd over onderhoudsmarkt, positief over nieuwbouwimpuls

19 september 2011 - De branchevereniging voor de onderhouds- en afbouwsectoren, FOSAG/NOA, steunt de kabinetsplannen om de nieuwbouw weer op gang te krijgen, zoals de verlaging van de overdrachtsbelasting. Maar: er zijn meer maatregelen nodig om de productie in de bouwnijverheid weer op gang te krijgen.

Alleen zo kan de aanhoudende malaise in de nieuwbouw worden bestreden. FOSAG/NOA is ook bezorgd over de onderhoudsmarkt. Het kabinet schrijft de burgers te willen stimuleren om de kwaliteit van woningen professioneel te laten verbeteren, maar bij een streven horen ook maatregelen die nu uitblijven.

Impuls onderhoudsmarkt
Om het huishoudboekje op orde te krijgen zullen alle burgers de gevolgen ondergaan, de algemene lasten voor particuliere huishoudens stijgen. FOSAG/NOA is bezorgd over de toename van de loonkosten, onder andere door verhoging van de ziektekostenpremie en de kinderopvang. Deze ontwikkelingen zetten de markt voor noodzakelijk woningonderhoud, zoals schilderen en stukadoren, verder onder druk. Positief is de permanente regeling voor het verlaagd btw-tarief voor de arbeidsintensieve diensten (waaronder op schilder- en stukadoorwerken aan woningen ouder dan twee jaar) die aantoonbaar banengroei en minder zwartwerk tot gevolg hebben. 

Afschaffing rittenregistratie en terugdringen administratieve lasten
FOSAG/NOA is verheugd over de aangekondigde plannen voor de afschaffing van de rittenregistratie voor bestelauto's. De invoering van de verklaring 'uitsluitend zakelijk gebruik' zal voor een grote administratieve lastenverlichting zorgen, waarvan ook de ondernemers zonder personeel (OZP'ers) zullen profiteren. FOSAG/NOA is tevreden met het inperken van de overmaat aan inspecties. Schilders en stukadoors moeten meer toekomen aan hun eigenlijke werk: het mooi en duurzaam maken van alles wat gebouwd is. Een intensieve bestrijding van het zwartwerk en een langer uitstel van de verwachte toestroom van goedkope werkers uit de nieuwe EU-lidstaten kan daaraan mee helpen.

Onderwijs
Naast aandacht voor de kenniseconomie pleit FOSAG/NOA krachtig voor nadrukkelijke aandacht voor de ambachtelijke beroepen. Niet ieder kind is voorbestemd om kenniswerker te worden. Door in het basisonderwijs reeds te toetsen krijgen talenten op het gebied van 'werken met de handen' de erkenning die nodig is om een keus te maken voor een ambachtelijk beroep. Het onderwijs verbetert als met de wensen van het bedrijfsleven rekening wordt gehouden, zodat leren in de context van de beroepsomgeving mogelijk blijft.

Investeringen en duurzame inzetbaarheid
De afbouw- en onderhoudssectoren hebben last van stroperige administratieve procedures. Daarom steunt FOSAG/NOA het voornemen van het kabinet om de Crisis- en herstelwet permanent te maken.

Steun voor VNO-NCW en MKB-Nederland
FOSAG/NOA stelt zich op achter de centrale ondernemersorganisaties wat betreft het terugdringen van de administratieve lasten, innovatief ondernemerschap en het stimuleren van de verdiencapaciteit van het bedrijfsleven als geheel. Hoewel het afschaffen van veel kleine heffingen zoals de verpakkingsbelasting en de grondwaterbelasting positief is, is FOSAG/NOA van mening dat de lastenverzwaring voor het bedrijfsleven (intensivering VpB-inning en bankenbelasting) dient te worden gecompenseerd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.