Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mkb dupeert zichzelf met traag betaalgedrag

9 september 2011 - Kleine en middelgrote ondernemingen ondervinden veel hinder van laks betaalgedrag. Niet alleen grotere bedrijven en overheidsinstanties maken zich er schuldig aan, ook collega-mkb'ers.

Door rekeningen te laat te voldoen (na ruim 40 dagen, waar 30 dagen de standaard betalingstermijn is) drukken ze elkaar sneller in de gevarenzone of zelfs in een faillissement. 

Stop te laat betalen
Een groep bedrijven in de regio Den Haag wil deze ontwikkeling een halt toeroepen. Op initiatief van BoitenLuhrs Incasso Gerechtsdeurwaarders en met steun van ABN AMRO, AFAS Software, BDO Den Haag, Haagrecht Advocaten en Business Haaglanden is de campagne Stop Te Laat Betalen opgezet, die donderdag 8 september van start gaat. 

Faillissementscijfers
Hoe groot het belang is van tijdig betalen blijkt uit de laatste faillissementscijfers van de Kamer van Koophandel Den Haag. In het eerste halfjaar van 2011 gingen in de regio Den Haag 54 mkb-bedrijven (tot 200 werknemers) failliet, 31,5 procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Gezien de huidige economische ontwikkelingen is de verwachting dat deze trend zich voortzet, wat het aantal bedrijven dat dit jaar het loodje moet leggen op circa 120 zal brengen. Mkb-bedrijven beschikken in de regel niet over grote financiële buffers, waardoor ze snel in liquiditeitsproblemen komen wanneer openstaande facturen niet worden voldaan. 

Positief stimuleren

"Wij ijveren voor een gedragsverandering onder het mkb," vertelt Arjan Boiten, mede-eigenaar van BoitenLuhrs. "Vaak is de afgelopen jaren gewezen naar corporate bedrijven en overheden als initiators van een slechte betaalmoraal. Niet geheel ten onrechte, maar het kan ook geen kwaad te kijken hoe u als kleine en middelgrote onderneming zelf uw betaalgedrag kunt verbeteren. Des te meer recht van spreken heeft u om de grote jongens aan te spreken op hun gedrag." 

Betaalt Vertrouwd Award 2011
Sympathisanten kunnen de campagne Stop Te Laat Betalen op twee manieren ondersteunen. Op de campagnesite kunnen bedrijven zich uitspreken voor de actie en de boodschap via Facebook, Twitter en LinkedIn delen met andere bedrijven. Als beloning ontvangen ze gratis een digitaal boekje met uitgebreide tips om sneller facturen betaald te krijgen. Om goed voorbeeldgedrag nog verder te promoten kunnen bedrijven uit de 106 grootste werkgevers in de regio de organisatie kiezen die het snelst haar rekening(en) betaalt. De winnaar krijgt op 3 november de Betaalt Vertrouwd Award 2011 toegekend. 

Urgentie

De noodzaak van een beter betalingsgedrag wordt alleen maar sterker, stelt Arjan Boiten. "Nederlandse bedrijven lopen momenteel op jaarbasis voor vijftien miljard aan onbetaalde rekeningen mis. Binnen die context krijgen kleinere bedrijven het alleen maar moeilijker, gezien de dreiging van een nieuwe economische dip en de extra bezuinigingen die het kabinet op Prinsjesdag in het vooruitzicht zal stellen. Bovendien laat deze week de conjunctuurmeter van de Kamer van Koophandel Den Haag zien dat het ondernemersvertrouwen in de economie naar een dieptepunt is gedaald." 

Domino-effect
In Nederland wordt slechts 55 procent van alle rekeningen op tijd betaald. Boiten: "Er ontstaat al snel een domino-effect. Slecht gedrag van de één roept haast automatisch bij een directe collega hetzelfde gedrag op. Dat zou niet moeten gebeuren. Elk bedrijf dat door te laat betaalde facturen in de problemen komt en daardoor zelf niet meer kan voldoen aan zijn eigen verplichtingen, is er een te veel."

Korting bij snel betalen
Bedrijven kunnen vaak al met simpele aanpassingen hun eigen debiteurenbeheer te verbeteren. Zo kan digitaal factureren al helpen, omdat daar sneller op wordt gereageerd dan op een papieren factuur. Of bied een korting wanneer binnen 14 dagen wordt betaald; zo'n actie zet de klant vaak aan tot een snellere afhandeling van de factuur en houdt de eigen cashflow op peil.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.