Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Steeds meer autoleaseconflicten na ontslag

6 september 2011 - Werkgevers verplichten werknemers vaak onterecht de resterende leasetermijnen van een autoleasecontract te betalen na afloop van een arbeidscontract. De afspraken hierover zijn onduidelijk en leiden steeds vaker tot conflicten.

Volgens Daniëlle Dubbel, directeur van De Arbeidsrechtfabriek, denken werkgevers vaak ten onrechte dat de situatie - op het moment van vroegtijdige en vrijwillige beëindiging van het dienstverband - waterdicht is en dat zij recht hebben de resterende leasekosten te verhalen op de werknemer. Dubbel: "In veel gevallen blijkt dat hierover geen duidelijke afspraken zijn gemaakt of dat alleen mondeling is aangegeven dat de werknemer verplicht is de resterende leasetermijnen te betalen." In veel overeenkomsten is enkel een clausule opgenomen waarin staat: ‘de medewerker verplicht zich (…) de kosten aan werkgever te vergoeden tot het bereiken van het overeengekomen kilometrage (…).’ "Dit blijkt een onduidelijke bepaling die bij vertrek van de werknemer veelal niet begrepen wordt." 

Bewijslast

Als u als werkgever niet kunt aantonen dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt of wanneer dit niet schriftelijk is vastgelegd, dan ligt de bewijslast bij u. U moet dan  aantonen dat hierover duidelijk gecommuniceerd is. De Arbeidsrechtfabriek krijgt steeds vaker te maken met werkgevers en werknemers die hierover vragen hebben. Dubbel: "Heeft de werkgever geen enkel bewijs, dan kan hij de werknemer niet aansprakelijk stellen voor de overige leasetermijnen. Dat moeten werkgevers zich goed realiseren." 

Rechtsgeldig document

Dubbel adviseert werkgevers heldere afspraken te maken. "Zet op papier wat de consequenties zijn van het leasecontract voor de werknemer bij vrijwillig voortijdig beëindigen van het dienstverband. Dit kunt u vastleggen in het arbeidscontract dat beide partijen ondertekenen. Bij ondertekening is dit document rechtsgeldig en weet zowel werkgever als werknemer waar hij aan toe is.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.