Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Eén op vijf organisaties heeft moeite met terugbetalen belastingschulden uit coronaperiode

Ruime meerderheid financieel verantwoordelijken was teleurgesteld in Belastingplan 2021

Eén op vijf organisaties heeft moeite met terugbetalen belastingschulden uit coronaperiode

6 september 2022 - Bijna één op de vijf (zeventien procent) Nederlandse organisaties heeft moeite met het terugbetalen van de diverse belastingschulden die zij hebben opgebouwd tijdens de coronaperiode. Dat blijkt uit onderzoek van Nextens in aanloop naar Prinsjesdag 2022. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 900 financieel verantwoordelijken. Naast schulden bij de Belastingdienst kennen veel organisaties uitdagingen met de thuiswerk- en reiskostenvergoeding.

Zo zegt de helft (50 procent) van de financieel verantwoordelijken  dat hun werknemers niet uitkomen met de huidige belastingvrije thuiswerkvergoeding. Over de standaard reiskostenvergoeding geeft 40 procent aan dat hun organisatie financiële uitdagingen gekend heeft, waar deze tot maar 19 cent per kilometer onbelast is.
 
Werkkostenregeling terug naar 1,7 procent
Tijdens de coronapandemie is de werkkostenregeling (WKR), waarin is vastgelegd hoeveel procent werkgevers belastingvrij mogen schenken aan hun personeel, omhoog gebracht naar drie procent. Hiermee kregen werkgevers de gelegenheid om hun personeel bijvoorbeeld een thuiswerkvergoeding uit te betalen en te voorzien in goede thuiswerkplekken. Afgelopen Prinsjesdag is dit percentage weer teruggebracht naar 1,7 procent. Dat heeft een zekere weerslag gehad op organisaties: slechts 44 procent zegt dat het terugbrengen van de WKR geen invloed had op hun organisatie.
 
Teleurgesteld in Belastingplan 2021
Het terugbrengen van de WKR is een van de weinige fiscale regelingen die tijdens Prinsjesdag 2021 werd gepresenteerd. Omdat het kabinet demissionair was, waren de aanpassingen summier. Tot teleurstelling van vele financieel verantwoordelijken: maar liefst 56 procent vond dit tegenvallen.  
Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens: "Voor de financieel professionals zijn het twee roerige jaren geweest. Met NOW-steun, eerst een krimpende markt, later een groeiende markt, inflatie en een werkkostenregeling die omhoog en vervolgens weer naar beneden ging. Nu is het tijd om vooruit te kijken naar wat het komende jaar qua veranderingen in petto heeft met het nieuwe Belastingplan. Want waar de belastingaanpassingen vorig jaar gering waren, worden er voor dit jaar veel veranderingen verwacht. Als Nextens zitten we bovenop de veranderingen om deze zo snel mogelijk door te voeren in onze software, en om ze te duiden voor fiscaal professionals en ondernemers. Voor dat laatste organiseren we de woensdag na Prinsjesdag traditiegetrouw Studio Nextens, waarbij vier experts de nieuwe belastingplannen zullen uitleggen."
 
Wil jij online aanwezig zijn bij Studio Nextens: Prinsjesdag om vragen te stellen en toelichting te horen? Aanmelden kan hier.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.