Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp'ers koesteren ondernemerschap - maar zijn slecht voorbereid op risico's

1 oktober 2010 - Zzp’ers laten zich niet door een crisis uit het veld slaan. Zij kiezen bewust voor ondernemerschap en 88 procent zou dat ondanks de crisis opnieuw doen. Dat bijstand voor zelfstandigen (Bbz) hen in geval van een dip kan helpen, is amper bekend.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in samenwerking met het onderzoeksbureau EIM in het kader van het Onderzoeksprogramma MKB en Ondernemerschap. Dit is de eerste meting om de ontwikkelingen en economische positie van zelfstandigen structureel te volgen. Circa 2.000 zzp’ers uit verschillende sectoren doen er twee keer per jaar aan mee. 

Risico’s

Het onderzoek laat ook zien hoe deze zzp’ers omgaan met risico’s. Zzp’ers kunnen niet terugvallen op collectieve werknemersverzekeringen en moeten zich daarom verzekeren tegen risico’s in de toekomst. Wat blijkt?
• Zzp'ers hebben vaak een aansprakelijkheidsverzekering (72 procent), maar zijn minder vaak verzekerd tegen ziekte (slechts twintig procent) of arbeidsongeschiktheid (36 procent).
• Eén op de twee zzp'ers bouwt een reserve op voor de oudedagvoorziening.
• In de (land-)bouw zijn zzp'ers vaker dan gemiddeld verzekerd tegen risico's.
• In de bouw en de zakelijke dienstverlening heeft men vaker een pensioenvoorziening. 

Groeiend aantal

Er komen steeds meer zzp’ers. Hun aandeel is in de periode 2001-2009 toegenomen van drie naar bijna vijf procent van de beroepsbevolking. Deze groei heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt, maar ook voor de positie van zzp'ers in de sociale zekerheid. Minister Donner van SZW heeft namens het kabinet de SER gevraagd advies uit te brengen over de gevolgen van het groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel voor de structuur van de arbeidsmarkt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.