Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werknemer ziek, wat nu?

5 juli 2011 - Een langdurig zieke werknemer moet volgens de Wet Verbetering Poortwachter begeleid worden. Deze wet kent voor veel werkgevers en werknemers nog veel vraagtekens. Nick Hille initiatiefnemer van het Poortwachtersloket ervaart dit iedere dag en gaat in op het eerste en tweede spoor waar u dan mee te maken krijgt.

De Wet Verbetering Poortwachter kent in hoofdlijnen twee begeleidingstrajecten het zogenaamde eerste spoor en het tweede spoor. Tijdens het eerste spoor wordt eerst gekeken hoe snel de werknemer kan terugkeren in naar zijn eigen werk. Is dit gezien zijn of haar beperkingen niet mogelijk, dan wordt binnen het bedrijf gekeken of er vervangend werk is. "Dit is allemaal vertrouwd en niet bedreigend, want de werknemer keert immers terug in de eigen omgeving en vaak veranderen de arbeidsvoorwaarden ook niet," aldus Hille. 

Het tweede spoor

"Als het tweede spoor echter moet worden ingezet zien we ineens grote veranderingen," geeft Hille aan. "Het is nu duidelijk dat terugkeer naar de eigen functie niet gaat lukken en dat er binnen het eigen bedrijf ook geen andere functie beschikbaar is. Dus zal naar een functie buiten het eigen bedrijf gezocht moeten worden: het tweede spoor is gestart. En daarmee de onzekerheid. Zeker als een werknemer al lange tijd dezelfde functie heeft uitgevoerd en daar ook voor is opgeleid. Wat moet hij dan gaan doen?" 

Begeleiding en uitleg
Dit vraagt een goede begeleiding en uitleg. Het is daarom goed om werknemers die langdurig ziek dreigen te worden direct goed in te lichten over het traject eerste en tweede spoor. "Dan wordt veel onduidelijkheid voorkomen, beter nog: informeer alle werknemers via het personeelshandboek over deze procedures en laat u als werkgever ook goed voorlichten." Als die voorlichting niet is gegeven en een zieke werknemer belandt op het tweede spoort, dan moet eerst uitgelegd worden wat dit inhoudt. Vaak stagneert het traject vervolgens. De zieke werknemer moet immers nu nog gaan wennen aan de gedachten aan ondermeer een andere baan/functie (kan ik dit wel, is mijn opleiding voldoende), arbeidsvoorwaarden, verlies aan inkomen, solliciteren, afwijzingen en daarmee teleurstellingen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.