Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Uurtarief freelancers herstelt zich

Freelancer krabbelt weer op

Uurtarief freelancers herstelt zich

6 september 2021 - Freelancers lijken de coronaperikelen definitief van zich af te schudden. Vergeleken met vorig jaar stijgt hun uurtarief met gemiddeld zes procent. Dat blijkt uit recent onderzoek van het freelancer platform Hoofdkraan.nl. Marketeers en freelancers in de financiële sector verhogen hun uurtarief zelf met meer dan 10 procent. Tot nu toe ligt het uurtarief in 2021 op gemiddeld 46 euro. In 2020 lag dit nog op 43 euro.

Freelancers in Nederland hanteren in 2021 een tarief van gemiddeld €46 per uur, zo stelt Hoofdkraan.nl in hun recente onderzoek o.b.v. ruim 10.000 uitgebrachte offertes. Branches die bovengemiddeld scoren zijn o.a.: Marketing & Communicatie (+elf procent) en Financieel & Administratie (+dertien procent). Bedrijven hebben meer dan ooit de hulp van marketeers nodig om hun bedrijf in deze turbulente tijd te laten renderen. Financieel adviseurs spinnen garen bij de corona steunmaatregelen voor bedrijven, die extra administratief werk met zich meebrengen.

Positieve ontwikkelingen ook regionaal goed merkbaar
Niet alleen in de randstad, maar ook in de provincie stijgt het uurtarief van freelancers. In Flevoland wordt zelf een stijging gemeten van veertien procent t.o.v. 2020. In het noorden van het land vragen de Friezen het hoogste uurtarief (€51). Limburg daarentegen blijft ver achter bij het landelijk gemiddelde en noteert zelf een kleine daling (- een  procent), met een gemiddeld uurtarief van slechts 42 euro. Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland ontlopen elkaar nauwelijks met resp. 46, 47 en 46 euro per uur.

Amsterdamse freelancer vraagt hoogste uurtarief
Als we kijken naar de vier grote steden, dan kunnen we Amsterdam dit jaar als winnaar uitroepen, aldus Hoofdkraan.nl. Met een gemiddeld uurtarief van 52 euro vragen zij het hoogste uurtarief van de vier grote steden. Rotterdam staat met 42 euro per uur onderaan het lijstje met grote steden.
Niels Goossens, directeur van Hoodkraan.nl is blij met de resultaten van het onderzoek. "Mooi om te zien dat freelancers weer opkrabbelen na de moeizame periode in 2020. Ze lijken zich goed te revancheren en de draad weer op te pakken."

Ook ondernemers en start-ups herpakken zich
Was er in 2020 nog veel terughoudendheid als het aankwam op het initiëren van nieuwe projecten en het opstarten van bedrijven, dit jaar lijkt dit een stuk minder het geval te zijn. Veel start-ups zijn op zoek naar talentvolle freelancers om hun team tijdelijk te versterken. Bedrijven willen een doorstart maken en ontwikkelen manieren om flexibeler en meer remote inkomsten te genereren. Hoofdkraan.nl ziet dit ook gebeuren op hun platform.

Freelancers positief gestemd
Freelancers zijn over het algemeen positief gestemd over de nabije toekomst. Zo blijkt uit een rondvraag onder de leden van Hoofdkraan.nl. Ruim 75 procent van de ondervraagden heeft het gevoel dat de coronacrisis voor hen op dit moment minder invloed heeft op hun financiële situatie dan een jaar geleden. 60 procent geeft aan van plan te zijn om hun uurtarief in 2022 (verder) te gaan verhogen.
Daarnaast is het aanhoudende personeelstekort reden voor freelancers om hun concurrentiepositie te verstevigen. Dit is echter sterk afhankelijk van de sector waarin zij actief zijn. Freelancers in de event branche hebben namelijk nog steeds veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de aanhoudende corona-maatregelen zal dit voorlopig nog wel even zo blijven.
Goossens hoopt dat de positieve trends zich in het najaar doorzetten. "Hopelijk kunnen we aan het eind van het jaar terugkijken op een mooi herstel voor alle sectoren. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de maatregelen die al dan niet door de overheid worden getroffen. Hoewel we ook zien dat freelancers en ondernemers zich steeds beter gaan wapenen tegen dit soort onverwachte gebeurtenissen."
 
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.