Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Arbeidsgehandicapten onder voorwaarden welkom bij werkgevers

28 juni 2011 - Ruim 35 procent van de werkgevers heeft op dit moment medewerkers in de organisatie vanuit de regeling voor de sociale werkvoorziening (WSW), de bijstand of de Wajong. Ruim een kwart van hen verwacht in de komende vijf jaar met mensen uit deze regelingen te gaan werken.

Dat blijkt uit een werkgeversonderzoek van Newcom Research, in opdracht van Cedris. De resultaten van het onderzoek zijn overhandigd aan staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tijdens een bijeenkomst van Cedris met werkgevers en Kamerleden in Den Haag. Uit het onderzoek blijkt dat veel werkgevers best bereid zijn deze mensen een kans te geven, maar dat het hen geen kopzorgen moet opleveren. 

Drie randvoorwaarden

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers op hoofdlijnen drie randvoorwaarden hebben.
- Werkgevers willen financieel gecompenseerd worden als mensen uit deze groep bij hen komen werken, omdat de arbeidsproductiviteit achterblijft.
- Verder willen ze zo min mogelijk risico lopen. Genoemd wordt het risico op extra kosten door ziekteverzuim en de mogelijkheid om mensen gemakkelijker te kunnen ontslaan als ze niet goed functioneren.
- Werkgevers willen geen rompslomp. Het moet hen gemakkelijk worden gemaakt door de administratieve lasten uit handen te nemen, één aanspreekpunt te creëren voor het gehele proces en de betreffende medewerker te laten begeleiden.
Cedris-voorzitter Leemhuis: "Onze sector komt hieraan tegemoet door gebruik te maken van detacheringsconstructies. Medewerkers zijn dan in dienst van het sociale werkvoorzieningsbedrijf en worden 'uitgeleend' aan een gewone werkgever. Het risico en de administratieve lasten komen dan voor rekening van het sociale werkvoorzieningsbedrijf. Dit zou nog vaker kunnen gebeuren." 

MVO cultuur

Werkgevers die verwachten dat ze de komende jaren met mensen uit de WSW, bijstand of Wajong gaan werken, geven aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen hun belangrijkste motivatie daarvoor is. Daarnaast past het bij de cultuur van de organisatie, zo geven ze aan.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.