Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Exact mkb monitor: gemiddelde betalingstermijn in mkb blijft krimpen

Bouwbedrijven worden het snelst betaald

Exact mkb monitor: gemiddelde betalingstermijn in mkb blijft krimpen

6 april 2021 - Grote bedrijven moeten de rekeningen van hun mkb-leveranciers sneller gaan betalen: niet meer wettelijk binnen 60, maar binnen 30 dagen. Dat is de drijfveer achter het wetsvoorstel 'Wet Betaaltermijnen’ dat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken voorstelde in de Tweede Kamer. Daarbij gaat het specifiek om de rekeningen van kleine en middelgrote ondernemers die leveren aan grootbedrijven.  

Dat is goed nieuws voor het midden- en kleinbedrijf, en uit cijfers van de mkb monitor van Exact blijkt dat er al sinds 2018 een dalende trend te zien is in de betalingstermijnen. De huidige gemiddelde betalingstermijn ligt nog licht hoger (32,32 dagen) dan het wetsvoorstel van 30  dagen.  
 
Bouwbedrijven gaan aan kop 
In de mkb monitor houdt Exact bij hoelang het duurt voordat facturen met een standaard betalingstermijn van dertig dagen worden voldaan. Kijkend naar de verschillende sectoren in het mkb, dan valt op dat bouwbedrijven op dit moment gemiddeld het snelst (29,74 dagen) betaald worden. In de mkb monitor wordt onderscheid gemaakt tussen vijf sectoren. De gemiddelde betalingstermijn per sector verschilt nogal:  
 
  • Accountants: 31,68 dagen 
  • Bouw: 29,74 dagen 
  • Handel: 31,13 dagen 
  • Horeca: 35,62 dagen 
  • Productie: 33,46 dagen 
  • Zakelijke & ICT dienstverlening: 32,70 dagen 
Hoewel de betalingstermijn sinds het begin van de tweede lockdown weer iets omhoog gaat, is de algehele tendens van de afgelopen drie jaar (sinds april 2018) dat bedrijven hun rekeningen steeds sneller betalen. Met name bij de sectoren Handel (van 32,24 naar 31,13 dagen), Accountancy (van 33,57 naar 31,68 dagen), Productie (van 35,38 naar 33,46 dagen) en Zakelijke & ICT Dienstverlening (van 33,44 naar 32,70 dagen) gaat het dus al beter. Voor de Horeca en de Bouw is het een exceptioneel jaar geweest, daar zijn de termijnen respectievelijk omhoog gegaan van 30,38 naar 35,62 dagen (horeca) en van 28,19 naar 29,74 dagen (bouw). 

Meldpunt Achterstallige Betalingen 
Houdt een bedrijf zich niet aan de wettelijke termijn, dan is het verplicht een wettelijke rente à acht procent te betalen. Dit is een stok achter de deur voor de kleinere ondernemer, die over het algemeen een kleinere financiële buffer heeft. In januari van dit jaar opende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) van de overheid al een anoniem Meldpunt Achterstallige Betalingen
"Bedrijven betalen elkaar sneller dan een paar jaar geleden," aldus Paul Ramakers, CEO van Exact. "Intuïtief zou je denken dat in een crisissituatie, waarin bedrijven het zwaar hebben, facturen langer onbetaald blijven. Maar dat is – uitzonderingen daargelaten - overall niet wat de data laten zien." 
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.