Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Belastingdienst adviseert ondernemers juist nu na te denken over deelname kleineondernemersregeling

12 november 2020 - Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan € 20.000,- te hebben, kunnen gebruikmaken van de zogeheten kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn zij per 1 januari 2021 vrijgesteld van btw en het doen van btw-aangifte. Met het oog op eventuele gevolgen van het coronavirus, roept de Belastingdienst ondernemers op de afweging te maken of de regeling de komende jaren gunstig kan zijn voor hen.

Naar verwachting zijn er dit jaar door corona meer ondernemers die een lagere omzet hebben dan andere jaren. Daardoor komen meer ondernemers in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een btw-vrijstelling voor ondernemers die structureel een jaaromzet hebben die lager is dan € 20.000,-. Als KOR-deelnemer berekent u voor tenminste drie jaar geen btw aan klanten, draagt u geen btw af en doet u geen btw-aangifte meer.
Voor veel ondernemers kan dit een gunstige regeling zijn. Juist in coronatijd roept de Belastingdienst op om de voors en tegens goed af te wegen en om de aanmelding tijdig (vóór 3 december) in te sturen. Het is daarbij onder andere belangrijk dat ondernemers een inschatting maken of hun jaaromzet ook de komende jaren onder de €20.000,- blijft. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst licht toe: "Als ondernemers boven de omzetgrens komen, vervalt de vrijstelling van btw. Dat betekent dat ondernemers direct weer btw in rekening moeten brengen, hun boekhouding moeten aanpassen en btw-aangifte moeten doen. De omzet van alleen 2020 is, als deze door corona lager is dan gebruikelijk, geen goed uitgangspunt om direct te kiezen voor de KOR. We roepen ondernemers daarom op om na te gaan in welke gevallen de KOR passend en gunstig is."
 
Wanneer wel/niet deelnemen aan de KOR?
Om te beoordelen of de regeling financieel gunstig is voor u, zet de Belastingdienst vier situaties op een rij waarin de regeling wel of niet interessant kan zijn.
1.            U moet meer btw betalen dan dat u terugkrijgt. Dan kan de regeling interessant zijn voor u. Krijg u vooral btw terug, dan is de regeling waarschijnlijk niet zo voordelig. Als KOR-deelnemer ben u namelijk vrijgesteld van btw, waardoor u ook geen btw meer kunt terugvragen. Houd ook rekening met eventuele besparingen in tijd en geld, doordat u geen btw-aangifte hoeft te doen.
2.            U hebt vooral particuliere klanten. Particuliere klanten kunnen geen btw aftrekken, zakelijke klanten wel. Dat kan een overweging zijn om deel te nemen. Als KOR-deelnemer breng u geen btw meer in rekening aan uw particuliere klanten, waardoor uw product of dienst goedkoper zou kunnen worden voor hen. Bovendien ben u niet meer verplicht om een factuur te sturen.
3.            Uw jaaromzet is tijdelijk lager dan €20.000,-. Schat in of uw jaaromzet de komende jaren óók onder de €20.000,- blijft. Is dat niet het geval? Dan is de kleineondernemersregeling minder interessant voor u. Want als u de omzetgrens bereikt, vervalt de vrijstelling en gelden weer de reguliere btw-regels.
4.            U verwacht veel inkoopkosten en investeringen. Dan kan het gunstiger zijn om nog even te wachten met deelname. Doordat u als KOR-deelnemer vrijgesteld bent van btw, kunt u ook geen btw meer aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. 
 
Meer weten?

Op www.belastingdienst.nl/kor  kunt u terecht voor meer informatie over de kleineondernemersregeling en om na te gaan of de regeling interessant is voor u.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.