Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf tips voor de btw-aangifte in coronatijd

29 oktober 2020 - Ondernemers hebben nog twee dagen de tijd om hun btw-aangifte over het derde kwartaal in te dienen bij de Belastingdienst. De aangifte moet uiterlijk zaterdag 31 oktober binnen zijn. Dat geldt ook voor ondernemers die het afgelopen kwartaal geen omzet draaiden, zijn gestart of gestopt met hun onderneming, of bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd.

Uit een recente peiling onder ruim 1.000 ondernemers blijkt dat het overgrote deel van de ondernemers ervan op de hoogte is dat zij gewoon btw-aangifte moeten doen, ook als zij belastinguitstel hebben aangevraagd. Toch verwacht een op de zeven ondernemers dat de kans groter is dat zij vergeten op tijd btw-aangifte te doen in deze coronatijd. Daarom herinnert de Belastingdienst ondernemers er extra aan om uiterlijk 31 oktober hun btw-aangifte in te dienen.
 
Vijf tips voor de btw-aangifte
Om ondernemers in coronatijd te helpen bij de btw-aangifte en btw-betaling geeft de Belastingdienst 5 tips.
 
 • Doe áltijd aangifte, ook als u de afgelopen periode geen omzet hebt gedraaid of gebruikmaakt van bijzonder uitstel van betaling. Zolang u ondernemer bent, zet de Belastingdienst een aangifte voor u klaar op ‘Mijn Belastingdienst zakelijk’. Hebt u een periode geen omzet gedraaid? Vul dan op uw aangifte in dat u niets hebt aan te geven.
 • Zorg dat u betaling op tijd binnen is. Heb u geen bijzonder uitstel van betaling (meer), dan moeten u btw-aangifte én btw-betaling uiterlijk zaterdag 31 oktober binnen zijn bij de Belastingdienst. Plan u betaling in via online bankieren. Dan weet u zeker dat u betaling op tijd is en voorkomt u een naheffingsaanslag. Hebt u bijzonder uitstel van betaling? Dan doet u alleen aangifte en hoeft u nog niet te betalen. U hoeft ook geen bezwaar te maken tegen de naheffingsaanslag die u ontvangt. De Belastingdienst verleent hiervoor automatisch uitstel van betaling.
 • Uitstel van betaling nodig? Lukt het u niet om op tijd te betalen? Check dan op belastingdienst.nl/betalenenontvangen of u in aanmerking komt voor uitstel van betaling.
 • Noteer de eerstvolgende deadlines voor de btw-aangifte en -betaling alvast in uw agenda. Na 31 oktober zijn de deadlines voor de kwartaalaangiften: 31 januari, 30 april en 31 juli.
 • Verwacht u dat uw jaaromzet de komende jaren onder de € 20.000 blijft? Oriënteer u dan op de kleineondernemersregeling (KOR). Als KOR-deelnemer bent u vrijgesteld van btw en hoef u geen btw-aangifte te doen. Om per 1 januari 2021 deel te nemen aan deze regeling, moet uw aanmelding uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Lees meer op belastingdienst.nl/kor.
 • Ga voor meer informatie over de btw-aangifte en andere belastingregelingen naar belastingdienst.nl/starters of volg op 18 november of 16 december dit online interactieve webinar (gratis).
   

  Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  http://
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.