Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

83 procent van de jonge freelancers wil niet volledig in loondienst werken

26 oktober 2020 - 83 procent van de jonge freelancers geeft aan niet volledig in loondienst te willen werken. Dit blijkt uit onderzoek van Mediatest en YoungOnes onder 570 jongeren tussen de achttien en 25 jaar, dat is afgenomen in september. "U hoort tegenwoordig vaak dat mensen het idee hebben dat jongeren gedwongen gaan freelancen, omdat er momenteel minder banen in loondienst zijn," zegt Pim Graafmans, Directeur van YoungOnes. "Maar dit is niet waar." Jongeren vinden het freelancen juist fijn, omdat ze dan meer regie hebben over hun eigen flexibiliteit, salaris en zich kunnen ontwikkelen in sectoren waarin zij dat graag willen.

"De vrijheid van jongeren om zelf te kunnen kiezen waar en wanneer zij werken, door middel van een freelanceplatform, past bij de nieuwe generatie freelancer," aldus Graafmans. "De aanmeldingen op ons platform zijn met bijna 30 procent gestegen, als we kijken naar dezelfde periode vorig jaar." Voor veel jongeren bevalt het freelancen zo goed, dat 84 procent van de jongeren van plan is om dit langer dan een jaar te blijven doen. Bijna de helft (47 procent) denkt zelfs langer dan drie jaar als freelancer te blijven werken. Bijna twee derde (61 procent) ziet het freelancen als opstart naar een eigen bedrijf.

Vrijheid
Met name de vrijheid in het kiezen waar en wanneer zij werken, wordt door freelancers als positief ervaren (87 procent). Hierna komt het werkplezier dat zij hieraan beleven (69 procent) en de voldoening die zij halen uit hun werk (64 procent). De regie die zij hebben over hun eigen salaris, is ook een groot voordeel volgens de freelancers: 63 procent geeft aan dat zij ‘goed verdienen’. "Het gemiddelde tarief van een freelancer op ons platform is € 15,60 per uur, ongeacht de leeftijd. Dat is een stuk meer dan jongeren verdienen voor een baan in bijvoorbeeld de supermarkt," aldus Graafmans. De top drie branches waarin de freelancers nu kunnen werken, zijn in de logistiek, bezorging en retail. Vooral klussen zoals winkelportier of safety host zijn momenteel erg populair.

Meer verantwoordelijkheid
Er komt bij het freelancen meer kijken dan bij een (bij)baan in loondienst. Denk alleen al aan de eigen verantwoordelijkheid die freelancers hebben met het doen van omzetbelasting, het opbouwen van een pensioen en het kiezen of ze wel of geen verzekering afsluiten. Gelukkig zijn de jonge freelancers zich daar goed van bewust. Het grootste gedeelte (89 procent) van de jongeren acht zichzelf namelijk goed in staat om zelf de keuze te maken tussen werken in loondienst of als freelancer, met de daarbij behorende verantwoordelijkheden.
 
 

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter uw zzp boekhou...

26-10-2020 07:15  |  

Natuurlijk wil de jonge freelancer zzp 'er liever niet in loondienst. In de generatie van mijn grootouders betekende loondienst zekerheid. Je kon als je je best deed je hele leven bij een baas blijven werken en was verzekerd van een vast inkomen. Na de oorlog was dat het belangrijkste. Anno 2020 is de zeepbel van zekerheid in loondienst wel doorgeprikt. en als dat nog niet zo was dan door de coronacrisis zeker wel.

Jongeren kunnen nu over en voor de hele wereld werken. Ze willen meer regie hebben over hun eigen flexibiliteit, salaris en zich kunnen ontwikkelen in sectoren waarin zij dat graag willen.

Freelancer zijn biedt nog meer voordelen, vaak kan je werken op momenten dat het jou uitkomt, vanaf jouw favoriete locatie en word je afgerekend op het resultaat.

Je kan ook zelf je inkomen bepalen door meer of minder uren te maken.

Werkman opslag

30-10-2020 12:15  |  

Dit geldt trouwens niet alleen voor jongeren!

Zelf ben ik 50+, een oudere jongere dus, maar ook ik wil niet fulltime in loondienst. Ook niet toen het flink wat jaren terug nog slechter ging.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.