Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bijna een op de vijf organisaties kwetsbaarder voor hacks dan voor crisis

12 oktober 2020 - Bijna één op de vijf (achttien procent) organisaties geeft aan dat ze op dit moment kwetsbaarder zijn voor illegale hacks dan voor de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van Orange Cyberdefense onder 264 IT-verantwoordelijken. Bijna dertig procent (29 procent) geeft aan dat zij de afgelopen vier jaar te maken hebben gehad met een datalek in hun organisatie. Van hen heeft slechts 42 procent melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het melden van een datalek bij de autoriteit is in Nederland bij wet verplicht.

Negentien procent van de organisaties heeft in het IT-budget moeten snijden vanwege de coronacrisis. Ook de aandacht voor cybersecurity is binnen organisaties verminderd, zo stelt veertien procent van IT-verantwoordelijken. Daarnaast geeft 35 procent toe dat de organisatie de focus heeft (gehad) op het herinrichten van de werkplekken, zowel op kantoor als thuis, en cybersecurity daardoor van onderschikt belang werd. Het goede nieuws is dat 43 procent de komende tijd een groter gedeelte van het IT-budget inzet om de cybersecurity te updaten.
 
Niet melden van datalek
Van de organisaties die in de afgelopen vier jaar een datalek hebben gehad, heeft 46 procent geen melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daartegenover staat dat 42 procent dit wel heeft gedaan en twaalf procent van de verantwoordelijken niet weet wat er met het lek is gedaan.
Mark Jenster, General Manager bij Orange Cyberdefense: "Het afgelopen half jaar heeft een enorme impact gehad op de inrichting van de IT-omgeving van bedrijven. Het thuiswerken van medewerkers stelt organisaties voor nieuwe uitdagingen. Cybersecurity-protocollen die zijn ingericht voor medewerkers die normaliter op kantoor werken, zijn niet meer van toepassing als men gaat thuiswerken. Het maakt de organisatie plots kwetsbaar. Dat is iets waar een organisatie zich van bewust moet zijn en snel naar moet handelen. Het maakt het dan ook niet eenvoudiger als tegelijkertijd het IT-budget verlaagd wordt."
 
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.