Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Boeterenteregeling is geen garantie voor betere betaalmoraal

28 september 2010 - Een maximale betaaltermijn van dertig dagen is in de praktijk niet af te dwingen, zolang bedrijven de contractuele vrijheid hebben onderling andere afspraken te maken. Bovendien kan dergelijke wetgeving juist leiden tot een slechtere betaalmoraal in Nederland.

 Dat stelt het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB), de brancheorganisatie van bedrijven die actief zijn binnen het aandachtsgebied creditmanagement. 

Boeterente
Onlangs kwamen het Europees Parlement en de EU-lidstaten tot een akkoord over de ‘boeterente’. Europese bedrijven en overheden die hun rekeningen niet binnen dertig dagen betalen, moeten een extra rente van acht procent betalen. Deze termijn mag in sommige gevallen worden overschreden. Dan geldt een limiet van 60 dagen. 

Contractuele vrijheid

Het VCMB ondersteunt de Europese aandacht voor betaalgedrag en genoemde oplossingsrichting. De brancheorganisatie vraagt zich echter af of en in hoeverre de Nederlandse wetgeving, die eventueel voortvloeit uit de Europese richtlijn, de contractuele vrijheid die bedrijven hebben daadwerkelijk ‘overruld’. Bovendien kan een wettelijke verwijzing naar een betaaltermijn van 60 dagen in Nederland gepaard gaan met een verslechtering van de betaalmoraal, vreest het VCMB. Met gemiddeld 31 dagen betalen Nederlandse organisaties relatief snel, blijkt uit onderzoek van VCMB-lid OnGuard. Meer bedrijven met een sterke onderhandelingspositie zullen toeleveranciers onder grote, ‘wettelijk gesanctioneerde’ druk zetten tot acceptatie van langere betaaltermijnen. 

Goed credit managament
Om een goede verhouding te bereiken tussen commerciële partijen, pleit het VCMB voor goed credit management of credit marketing. In de praktijk komt dat neer op professioneel relatiemanagement met debiteuren. "Een goede relatie, duidelijke onderlinge afspraken over levering en betaling, maar ook het structureel afdwingen van naleving hiervan, hebben een positieve invloed op de liquiditeitspositie en financieringsmogelijkheden van bedrijven," stelt Bervin Janssen, voorzitter van het VCMB.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.