Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe vindt u als ondernemer eenvoudig een geschikt bedrijfspand?

25 november 2019 - Het kopen van een bedrijfsruimte is voor ondernemers een grote stap. Heeft u plannen om een fysieke winkel te openen of om een ander kantoor te betrekken? Dan is het vinden van een geschikt bedrijfspand een enerverend traject. Er zijn immers veel zaken waar u rekening mee moet houden.

Een bedrijfsmakelaar van Thoma Post Makelaars geeft diverse tips over waar u op moet letten tijdens de zoektocht.

Een bedrijfsruimte huren of kopen?
Het eerste wat u zich als ondernemer moet afvragen, is of het verstandiger is om een bedrijfspand te huren of kopen. "Zowel kopen als huren heeft voor- en nadelen. Flexibiliteit speelt voornamelijk een rol voor startende ondernemers. Zij huren vaak liever, omdat het onduidelijk is of het bedrijf snel groeit. Kopen heeft juist andere voordelen. U bouwt er vermogen mee op en op lange termijn is kopen meestal financieel gunstiger. Bovendien krijg u als koper meestal de vrije hand qua verbouwingen. Huurpanden mogen niet altijd verbouwd worden." aldus de bedrijfsmakelaar.

Start van de zoektocht
Koopt u liever een bedrijfsruimte? Hoe begint u dan de zoektocht naar een geschikt bedrijfspand? In sommige gevallen hoort u toevallig van bekenden dat een ruimte verkocht wordt. Of ziet u een geschikt pand online verschijnen. Hierdoor kunt u snel handelen en zelf contact opnemen met de verkoper. Meestal werkt het echter niet zo simpel. Het aanbod is momenteel relatief schaars en een geschikt bedrijfspand is tegenwoordig lastig te vinden. Het inschakelen van professionele hulp wordt daarom aangeraden. Een ervaren bedrijfsmakelaar kan u helpen. Makelaars kennen de markt uitstekend, zijn als de eerste op de hoogte van nieuwe panden en kunnen als geen ander vraag en aanbod met elkaar matchen. Hierdoor verkort u de zoektocht naar een bedrijfspand en kunt u sneller aan de slag met ondernemen.

Houd rekening met de toekomst
Hoewel goede ondernemers altijd toekomstgericht bezig zijn, merkt de bedrijfsmakelaar op dat de toekomstvisie soms ontbreekt tijdens de zoektocht naar een bedrijfspand: "Tijdens het vinden van een bedrijfsruimte wordt de toekomst nog wel eens vergeten. Stel dat uw onderneming succesvol wordt. Is er dan voldoende ruimte aanwezig wanneer het productaanbod verdubbelt of wanneer er 8 nieuwe personeelsleden worden aangenomen? Houd bovendien rekening met toekomstige wetgeving. Zo moeten kantoorruimtes vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Oftewel een Energie-index van 1,3 of beter. Als de bedrijfsruimte niet voldoet aan de wetgeving, kan het bijvoorbeeld verboden worden om de ruimte te gebruiken als kantoor."

Vergeet nooit de locatie
Volgens de bedrijfsmakelaar is de locatie een andere factor waar u als ondernemer rekening mee moet houden: "Aan de locatie moet extra veel waarde worden gehecht. De locatie van het bedrijfspand heeft immers een grote invloed op de bereikbaarheid voor klanten, medewerkers én leveranciers. Kijk niet puur naar de populariteit van de locatie. Maar houd ook zeker de logistiek, parkeermogelijkheden en andere relevante zaken voor uw organisatie in gedachten. Een kantoorruimte kan bijvoorbeeld op een toplocatie in het centrum van Amsterdam zitten. Maar als klanten en personeel het lastig kunnen bereiken en ze niet kunnen parkeren, kan dit negatieve gevolgen hebben op het bedrijfsresultaat."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.