Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zo komt u in aanmerking voor startersaftrek

22 november 2019 - Bent u net aan de slag gegaan als ondernemer? Dan maakt u misschien de eerste jaren nog iets minder winst. Om u daar een beetje bij te helpen, is er de startersaftrek bedacht. Een fijn belastingvoordeel waarbij veel geld bespaard kan worden.

Maar wanneer komt u daarvoor in aanmerking? Knab Zakelijk gaat hier nader op in.

Wat is startersaftrek?
Startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van deze aftrekpost. Als startende ondernemer komt daar nog een extra bedrag bovenop. Met de starters- en zelfstandigenaftrek verlaagt u de winst van uw onderneming en betaalt u minder belasting.
In 2019 bedraagt de startersaftrek € 2.123 en de zelfstandigenaftrek € 7.280. Als u voor beide in aanmerking komt, is dat dus een flinke aftrekpost van maar liefst € 9.403.
Let op: vanaf 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs verlaagd.

In aanmerking komen voor de startersaftrek
Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:
 
  • U bent zelfstandig ondernemer.
  • U voldoet aan het urencriterium. Dit betekent dat u per kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan uw onderneming besteedt.
  • U was in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  • U heeft nog geen drie keer gebruikgemaakt van de startersaftrek.
  • U mag dus maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek. Deze kunt u verdelen over vijf jaar. Als u het eerste jaar nog niet zoveel winst hebt gemaakt of maar een paar maanden ondernemer bent geweest, kunt u dat jaar dus ook overslaan en later pas de startersaftrek toepassen.

    Startersaftrek toepassen
    Om startersaftrek aan te vragen, hoeft u niets extra’s te doen. U past deze aftrek gewoon toe bij de aangifte vande inkomstenbelasting. U beantwoordt bij het kopje ‘Ondernemersaftrek’ een aantal vragen en wanneer blijkt dat u recht heeft op startersaftrek, wordt deze automatisch toegepast. Naast de startersaftrek en zelfstandigenaftrek, kunt u ook recht hebben op andere aftrekposten. Bijvoorbeeld de MKB-winstvrijstelling of een vorm van investeringsaftrek.
     

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.