Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Steeds meer vrouwen willen vrachtwagenchauffeur worden

Overweldigende opkomst op speciale Ladiesnight

Steeds meer vrouwen willen vrachtwagenchauffeur worden

15 oktober 2019 - In de sector transport en logistiek werken meer mannen dan vrouwen. Toch is deze sector écht iets voor vrouwen. Dat steeds meer vrouwen het beroep van vrachtwagenchauffeur een aantrekkelijk beroep vinden bleek vorige week tijdens een Ladies Night in Nieuwegein waar zo’n 200 (toekomstige) vrachtwagenchauffeurs aanwezig waren.

Een speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs vormt de kick-off van een campagne van werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen om meer vrouwen voor de sector transport en logistiek te werven. De campagne past in het diversiteitsbeleid van de sector, is mogelijk dankzij de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) en wordt uitgevoerd door Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Meer diversiteit is goed voor de sector; het is van maatschappelijk én bedrijfseconomisch belang.
 
Versnelde toename noodzakelijk
Elisabeth Post, voorzitter TLN: "De groei van bedrijven in onze sector houdt aan, het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs neemt verder toe. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal vrouwen is ondervertegenwoordigd, meer diversiteit is goed voor sector. Daarom is het van belang om deze groep extra te ondersteunen en stimuleren."

Meer diversiteit biedt kansen
Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "De sector transport en logistiek bevindt zich in een interessante tijd. Daarin kan een nieuwe aanwas van talent, creativiteit en innovatiekracht goed worden gebruikt. Organisaties die meer divers zijn samengesteld, zijn beter in staat in te spelen op ontwikkelingen in hun omgeving. Meer vrouwen in de sector is niet alleen een bedrijfseconomisch maar ook een maatschappelijk belang."

Focus op meer vrouwen
Vrouwen zichtbaarder maken waardoor zij een voorbeeld zijn voor andere vrouwen, die daarmee aangetrokken worden tot de sector. Dat was het doel van de speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs. STL: "We kijken terug op een daverend succes. In Nieuwegein waren er meer dan 200 vrouwen aanwezig. De vrouwen konden in gesprek gaan met andere vrouwen die al chauffeur zijn en met mogelijk toekomstige werkgevers. Een rijschool gaf de mogelijkheid om in een vrachtauto het rijden direct te ervaren."

Goede vooruitzichten
De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft krap. Het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers ligt op een hoog niveau. Het aantal vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs is met 2,6 procent van het totale aantal vrachtwagenchauffeurs zwaar ondervertegenwoordigd. De sector streeft naar een aandeel van tien procent en werft daarom onder andere via www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl/vrouwen extra chauffeurs voor de sector.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.