Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zakelijk een auto huren: vier tips

Kosten van een zakelijke huurauto zijn aftrekbaar

Zakelijk een auto huren: vier tips

3 oktober 2019 - Gaat u tijdelijk bij een klant op locatie werken, en hebt u geen auto terwijl het lastig is daar met het openbaar vervoer te komen? Of hebt u tijdelijk een extra medewerker in dienst genomen die vervoer nodig heeft? Dan kan zakelijk een auto huren uitkomst bieden.

Op deze manier hoeft u geen groot bedrag te investeren in de aanschaf van een bedrijfsauto die maar tijdelijk nodig is. Bovendien loopt u geen risico op onverwachtse kosten, bijvoorbeeld voor onderhoud. Er zijn wel enkele zaken waar u aan moet denken bij het zakelijk huren van een auto. Tjeerd Kramer van EasyTerra geeft vier tips.
 
Kosten van een zakelijke huurauto aftrekbaar
Kramer benoemt als eerste de mogelijkheid om de kosten van een zakelijke huurauto af te trekken van de winst. "Net zoals bij veel andere zakelijke kosten, is de autohuur van de winst af te trekken. Hierdoor betaalt u uiteindelijk minder belasting. Let er wel op dat dit alleen mogelijk is als u de auto gebruikt voor zakelijke ritten die btw-belaste omzet opleveren. Bovendien dient u een factuur te hebben waarop de btw vermeld is."
 
Bijtelling bij gebruik van een huurauto
Vervolgens vertelt Kramer meer over de eventuele bijtelling als u of een van uw medewerkers een huurauto gebruikt. "Als de wagen gehuurd wordt voor een afspraak of reis die puur zakelijk is, hoeft er geen bijtelling betaald te worden. Wordt de auto echter ook voor meer dan 500 privékilometers gebruikt, dan wordt dit door middel van bijtelling belast. De bijtelling wordt berekend over de fiscale waarde van de huurauto. Deze is meestal terug te vinden in de huurovereenkomst." Rijdt u minder dan 500 kilometer privé en wilt u geen bijtelling betalen?  Hij vult nog aan: "Om te voorkomen dat u bijtelling moet betalen, is het in dat geval belangrijk een sluitende rittenadministratie bij te houden."
 
Prijzen en voorwaarden vergelijken
De meeste ondernemers verdiepen zich uitgebreid in producten of diensten die een financiële verplichting met zich meebrengen. Kramer: "Ook bij een huurauto is het goed vooraf te vergelijken. Niet alleen de prijzen maar ook de voorwaarden. De prijzen kunnen namelijk variëren door eventuele aanvullende dekkingen van de verzekering, de uitvoering van de auto, en het aantal inbegrepen kilometers."
 
Vooraf reserveren voorkomt lange wachttijden
Reserveert u vooraf een auto, dan staat deze bij aankomst al klaar. Kramer: "Reserveert u niet vooraf, dan zal een medewerker van het verhuurbedrijf eerst moeten kijken welke auto beschikbaar is. Vervolgens moet ook nog eens al het papierwerk geregeld worden. U voorkomt dit allemaal door vooraf online een auto te reserveren. U hoeft bij aankomst alleen nog maar in te checken. Dat scheelt tijd en moeite. Fijn voor uzelf of uw medewerker, ook als u tijdens een zakelijke reis snel door wil."
 
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.