Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De fysieke en fiscale voordelen van de fiets van de zaak

Fietsen: gezond voor u en voor de zaak

De fysieke en fiscale voordelen van de fiets van de zaak

5 september 2019 - Met mooi weer hebben zzp’ers veel vragen over de fiets van de zaak. Peter Brink van zzp-boekhouder zet de voordelen van deze fiets op een rij in dit artikel van zijn hand.

Brink: "Fietsen op kosten van de zaak is hot. Vele zzp’ers hebben een zittend beroep en hebben een tekort aan beweging. Fietsen is gezond, u hoeft niet elke dag naar de sportschool en u komt meer ontspannen op uw opdracht - of thuis - aan. Daarnaast zit er een groot fiscaal voordeel aan het kopen van een fiets van de zaak. Als u voor €1000 euro exclusief btw een fiets koopt en u betaalt dus €1.210,--. Dan kunt u als zzp’er de €210 aan btw verrekenen met de te betalen omzetbelasting. De resterende €1.000,-- staat als activa op de balans en is in vijf jaar aftrekbaar als kosten. Ga uit van een gemiddeld voordeel van zo’n 40 procent aan Inkomstenbelasting -IB- over  €1.000,--. De fiets waarvoor u in de winkel nog €1.210 heeft betaald, kost u dan netto slechts €600,--."
 
Spelregels
Brink: "De fiets van € 1000 komt op de balans te staan, mits u kunt bewijzen dat u tien procent de totaal gefietste kilometers zakelijk heeft gereden. Officieel dient u dit te kunnen bewijzen door middel van een rittenschema.
Bent u sportief of wilt u juist meer in beweging komen, dan is de fiets van de zaak een uitstekende investering. Naast het voordeel van de btw en de Inkomstenbelasting heeft u - als u in een jaar nog meer investeert in inventaris, dat per stuk duurder is dan € 450,--  exclusief btw - nog meer voordelen.Al deze aankopen worden bij elkaar opgeteld. Komt u met alle aankopen aan een totaalinvestering van € 2.300,-- exclusief BTW of meer, dan heeft u ook nog recht op Investeringsaftrek van 28procent . Dit wordt verrekend bij uw aangifte IB en gaat over het bedrag exclusief btw."

Elektrische fiets
Schaft u een elektrische fiets aan, ook dan heeft u de voordelen van de BTW en IB en kunt u in aanmerking komen voor Investeringaftrek en Milieuinvesteringaftrek.
Ook kunt u bij de aankoop van een elektrische fiets 75 procentvan de elektrische fiets op een willekeurig moment afschrijven. U dient deze MIA en/of de Vamil binnen drie maanden na aankoop aan te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
Let op: Gebruikt u de fiets 100 procent zakelijk dan heeft u recht op 100 procent aftrek. Blijkt dat u de fiets maar voor 50 procent zakelijk gebruikt dan heeft u recht op 50 procent aftrek van de btw, Inkomstenbelasting en eventueel de Investeringsaftrek en Mileuinvesteringsaftrek (13,5 procent van het investeringsbedrag)."
 
Goedkopere fiets
Brink: "Als u een goedkopere fiets heeft gekocht, die minder kost  dan € 450,-- exclusief btw, dan komt die investering niet in aanmerking voor Investeringsaftrek, maar valt ze direct in de kosten. U heeft dan uiteraard wel uw btw-voordeel en direct de aftrek van het bedrag exclusief btw voor de IB. "
 
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Hoite

15-10-2020 07:15  |  

Kun je in een rittenschema ook zien waar iemand naar toe gaat? Oftewel, gaan ze ook na of de afstand van bijv woonadres naar bedrijf en vervolgens naar een klant ook echt het opgegeven aantal kilometers is? Verder duidelijk verhaal.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.