Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer beveiligt bedrijfsgegevens onvoldoende

5 augustus 2010 - Meer dan 95 procent van de Nederlandse zelfstandig ondernemers heeft vertrouwelijke informatie op zijn computer staan en maar liefst 80 procent van hen is bang om deze gegevens te verliezen. Ruim een derde van de ondernemers heeft daadwerkelijk weleens gegevens definitief verloren.

Het online opslaan en beveiligen van informatie in bijvoorbeeld een datacenter wordt echter nog niet veel toegepast (12,8 procent) terwijl dit de meest betrouwbare methode is om definitief verlies van gegevens te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Kien in opdracht van KPN. 

Bewustzijn groeit 
Het onderzoek wijst uit dat zelfstandig ondernemers zich wel degelijk bewust zijn van het belang van het maken van een back-up en het beveiligen van bedrijfsgegevens. Ruim 90 procent treft ook maatregelen om inzage van anderen tegen te gaan en de computer te beschermen tegen schadelijke invloeden. Maar de maatregelen die zij treffen, blijken in de praktijk omslachtig, arbeidsintensief en onvoldoende om gegevens goed te beschermen. Maatregelen die ondernemers nemen om verlies van gegevens tegen te gaan, zijn onder andere: het maken van een back-up van de gegevens op een externe harde schijf, usb-stick of cd-rom (43 procent). Daarnaast worden anti-spyware en virusscanners door 93 procent van de ondernemers gehanteerd om de computergegevens te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze maatregelen bieden echter onvoldoende bescherming tegen bijvoorbeeld diefstal of brand. Met Software Online biedt KPN ondernemers diverse mogelijkheden om gegevens online te beveiligen en op te slaan. De online diensten van KPN Software Online bieden ondernemers daarmee zekerheid, veiligheid en professionaliteit in het uitoefenen van de bedrijfsvoering. 

Gevaar voor continuïteit
Meer dan een derde van de ondernemers heeft al ooit de schadelijke effecten ervaren dat het verlies van bedrijfsgegevens met zich meebrengt. De meerderheid van de ondernemers geeft aan geen tijd te hebben om verloren bedrijfsgegevens weer te achterhalen (48 procent). Een kleine groep is zelfs bang dat het verlies van bedrijfsgegevens kan leiden tot faillissement. 

Pure nachtmerrie

81 procent van de ondernemers zou het heel erg vinden wanneer andere mensen inzicht krijgen in de gegevens van hun onderneming, voor bijna de helft van de zelfstandig ondernemers zou het zelfs een nachtmerrie zijn wanneer zijn of haar gegevens openbaar worden gemaakt. Met deze uitkomsten is het des te opmerkelijk dat ruim een kwart (28,2 procent) van de Nederlandse ondernemers nog geen specifieke maatregelen heeft getroffen om de toegankelijkheid van bedrijfsgevoelige informatie te beschermen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.