Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Weinig cao’s in maart, loonafspraken blijven hoog

De in 2019 gemaakte cao-afspraken bedragen gemiddeld 2,65 procent

Weinig cao’s in maart, loonafspraken blijven hoog

23 april 2019 - In maart zijn slechts tien nieuwe cao’s afgesloten. In andere jaren ligt het aantal maart-akkoorden meestal boven de 30. De gemiddelde afgesproken loonstijging bedroeg in maart 2,69 procent, vrijwel gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen maanden.

Dit meldt werkgeversvereniging AWVN. AWVN wijt het lage aantal nieuwe akkoorden aan de grote kloof tussen de looneis van de vakbonden, met name de vijf-procentseis van de FNV, en de ruimte die de meeste bedrijven en bedrijfstakken zien. Veel, zo niet de meeste onderhandelingen duren daardoor veel langer dan normaal.
 
Gemiddelde loonafspraken 2019
De in 2019 gemaakte cao-afspraken bedragen gemiddeld 2,65 procent. Hoewel iets lager dan de maandgemiddelden van januari en februari vormt het maart-cijfer een voortzetting van de opwaartse trend in loonafspraken die al ruim anderhalf jaar gaande is. In 2019 lopen in totaal 420 cao’s af voor 3,1 miljoen werknemers. Daarvan zijn in de eerste drie maanden 79 vernieuwd. Omdat in 2018 circa 50 afgelopen cao’s niet zijn vernieuwd, kan het aantal nieuwe cao’s in 2019 hoger uitkomen dan 420.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.