Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Retail groeit, maar moet alle zeilen bijzetten

Bezoek aan winkelstraten in ruim zeven op tien winkelgebieden gedaald

Retail groeit, maar moet alle zeilen bijzetten

13 februari 2019 - In 2019 groeit de detailhandel twee procent, waarmee voor het zesde achtereenvolgende jaar sprake is van groei. Toch moeten winkeliers volgens ABN AMRO alle zeilen bijzetten om goed te presteren. Zo daalde het aantal faillissementen vorig jaar niet meer en zal dit in 2019 met nul tot vijf procent stijgen.

Ondanks de economische groei in het afgelopen jaar is het bezoek aan winkelgebieden in die periode op een gemiddelde zaterdag met twaalf procent gedaald. Ruim zeven op de tien winkelgebieden heeft nu minder bezoekers dan in 2013. Daarbij wordt de sector wel gekenmerkt door sterke verschillen tussen gebieden. Idealiter intensiveren overheden, ondernemers en vastgoedeigenaren hun samenwerking om winkelgebieden attractiever te maken. Denk hierbij ook aan de samenstelling van een winkelgebied; de verhouding tussen ketens en zelfstandigen, tussen retail en horeca én verschillende branches. Soms zijn winkels die geen hoge huur kunnen betalen, belangrijk voor de attractiviteit van een winkelgebied.
 
Sterke groei van tweedehandswinkels in straatbeeld
Ook veranderende consumentbehoeften hebben het straatbeeld veranderd. Zo groeit de aandacht voor duurzaamheid. Mede hierdoor wonnen in de afgelopen vijf jaar tweedehandswinkels, kledingreparateurs en elektronicareparateurs terrein. Ook is de vrijetijds- en dienstensector bepalender geworden in het straatbeeld. Er was bijvoorbeeld een toename van eetzaken, ijssalons, wellness en kapperszaken. Tegelijk verdween 1 op de vijf schoenenwinkels in de afgelopen vijf jaar, ondanks de economische groei. Hetzelfde geldt voor tientallen slagers, bakkers en groenteboeren, die last hebben van de opmars van het vers aanbod binnen supermarkten. Daarnaast is het online aanbod sterk gegroeid, voortkomend uit een sterke consumentenvraag. Voor 2019 en 2020 verwacht ABN AMRO een groei van de internetomzet met 17,5 procent en 16,5 procent. De fysieke winkel blijft niettemin het primaire verkoopkanaal. 
 
Personeel maakt verschil bij winkeliers 
ABN AMRO stelt dat het cruciaal is dat lokale overheden, winkeliers en vastgoedeigenaren de handen verder ineenslaan om winkelgebieden aantrekkelijker maken. Het is daarbij positief dat de populariteit van bedrijfsinvesteringszones lijkt toe te nemen. Voor een afgebakend gebied kan dan een reeks investeringen gedaan worden waaraan ondernemers en pandeigenaren bijdragen, mits er genoeg draagvlak is. "Denk bijvoorbeeld aan investeringen in straatverlichting, evenementen, markten, plantenbakken en festivals," zegt Sonny Duijn, Sector Econoom Retail en Leisure van ABN AMRO. "De winkelverkopen groeien in 2019 en 2020, maar de concurrentie is hoog en de retailsector wordt gekenmerkt door grote verschillen. Investeringen in personeel zijn een van de belangrijkste focuspunten. De behoefte aan kennis en kunde is de afgelopen drie jaar verder toegenomen. Opleidingen, kennissessies met leveranciers en workshops kunnen erbij helpen. Dat intensiveert de klantrelatie, bijvoorbeeld als personeel een eigen visitekaartje met de klant deelt na een aankoop."
 
 Het hele rapport is hier te downloaden.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.