Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bereid u voor op mindere tijden: zes tips

Economische hoogmoed komt voor de val

Bereid u voor op mindere tijden: zes tips

11 februari 2019 - De Nederlandse economie viert hoogtijdagen. Ondernemers maken (grote) winsten, er is veel geld beschikbaar in de markt voor financieringen en werkzoekenden komen makkelijker aan de bak. Toch zijn er signalen dat er binnen enkele jaren weer een crisis komt.

De recente koersval op de aandelenbeurs is hiervoor een eerste signaal. En meestal zijn de beurzen een goede voorspeller.
Juist nú kunt u zich goed voorbereiden op deze andere tijden. Maak gebruik van de mogelijkheden die u nu hebt en profiteer van de voorsprong van een goede voorbereiding. Mocht er een crisis komen, dan heeft u er alles aan gedaan om er zo goed mogelijk klaar voor te zijn. Hoe? Edwin Ufkes van Accon avm geeft u zes praktische tips.

Stel een prognose op
Hoe staat het met uw liquiditeit en omzet? Op dit moment bent u wellicht minder geneigd om prognoses te maken, want ‘het gaat toch wel goed’. Toch is het aan te raden dit wel te doen, zodat u ook in de gaten kunt houden wanneer het minder gaat met uw onderneming. Zorg dat u er op tijd bij bent: stel daarvoor een maandelijks overzicht op en neem in ieder geval elk kwartaal de cijfers door met uw adviseur. Zo kunt u sturen op cijfers en uw koers aanpassen als dat nodig is.

Bekijk uw ondernemingsstructuur
Heeft u één bv waarin uw ondernemingsactiviteiten zitten? Het kan voor de toekomst gunstig zijn om nu al te kijken naar een eventuele splitsing. Kiest u voor meerdere bv’s, dan spreidt u uw risico’s. Dit kan bijvoorbeeld bij bijzondere opdrachten of bij verschillende activiteiten in uw onderneming. Bovendien is bij het faillissement van één bv de kans veel groter dat de andere bv’s overeind blijven.

Laat de bank uw investering (deels) financieren
Wilt u investeren, bijvoorbeeld in een ander bedrijfspand? Ondernemers zijn geneigd om deze investeringen met zoveel mogelijk eigen middelen te betalen. Het is raadzaam om de bank ook deels mee te laten financieren. Stel, u steekt een half miljoen in een pand en over enkele jaren breekt er een economische crisis uit. Dan kunt u dat geld vast ergens anders veel beter voor gebruiken. En als u op dat moment naar de bank gaat, dan krijgt u wellicht geen financiering.

Verbreek uw fiscale eenheid voor de btw
Vormt uw onderneming een fiscale eenheid met één of meerdere vennootschappen? Als één van de bv’s in mindere tijden de btw niet meer kan betalen, kunnen andere bv’s verplicht worden het gehele verschuldigde bedrag te betalen. De bv-structuur werkt dan niet meer. Kijk daarom of het wellicht voordelig voor u is om de fiscale eenheid voor de btw te verbreken.

Vraag verhoging van uw rekening-courant aan
Om een goede liquiditeitspositie te behouden in mindere tijden, kunt u nu al een verhoging van de rekening-courant aanvragen bij uw bank. Dit geld kunt u bijvoorbeeld als werkkapitaal gebruiken.
Dit gaat nu gemakkelijker dan op het moment waarop het economisch minder gaat.

Blijf kritisch op uw personeelsbeleid
Het kan voor veel bedrijven op dit moment lastig zijn om goed personeel te vinden. Er is weinig aanbod en bedrijven zijn snel geneigd om iemand aan te nemen die niet geheel aan de functie-eisen voldoet. Het is toch belangrijk om kritisch op het personeelsbeleid te blijven. Door bijvoorbeeld te werken met een flexibele schil en goede personeelsdossiers aan te leggen over (dis)functioneren. Probeer personeel aan te trekken en aan uw bedrijf te binden dat ook stand houdt in economisch mindere tijden. Zo bent u goed voorbereid op de toekomst.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.