Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vier tips voor het onderhoud van uw zakelijke auto

4 december 2018 - Brengt u ook veel tijd onderweg door? Medewerkers die in loondienst werken, doen dit meestal vanuit hetzelfde bedrijfspand of kantoor. Voor ondernemers ligt dit anders.

Op bezoek bij nieuwe klanten om een offerte door te spreken, werken bij een klant op locatie of een bezoek aan een projectlocatie: er worden behoorlijk wat uren op de weg doorgebracht. Met al die kilometers is het erg belangrijk uw zakelijke auto goed te onderhouden. Zo voorkomt u dat u stil komt te staan op een cruciaal moment net voor een belangrijke afspraak bijvoorbeeld, en verkleint u de kans op een ongeluk. Erwin van Dijk van Carpardoo geeft enkele tips over het benodigde onderhoud aan een zakelijke auto.
 
Stel onderhoud niet uit
Een ondernemer zou geen ondernemer zijn als hij of zij probeert te besparen waar mogelijk. Van Dijk ziet dit echter helaas ook vaak als het gaat om onderhoud aan een zakelijke wagen. "Mensen denken wel eens te kunnen besparen door een onderhoudsbeurt over te slaan, iets dat overigens zeker niet alleen voor ondernemers geldt. Maar als u niet regelmatig onderhoud laat uitvoeren, worden zaken zoals slijtage niet snel genoeg opgemerkt. Vaak leidt dit uiteindelijk tot nog veel hogere kosten om ontstane schade weer te herstellen."
Hij vult nog aan dat ook niet geprobeerd moet worden op afzonderlijke delen van het onderhoud te besparen. Van Dijk: "Denkt u ook goedkoper uit te zijn door enkel technisch onderhoud aan de auto uit te laten voeren, maar bijvoorbeeld niet aan de airconditioning? Bedenk dan eens dat u altijd zult zien dat uw airco het begeeft op de warmste dag van het jaar als u net onderweg bent naar gesprek met een belangrijke klant. Daar zit u dan toch niet op te wachten?"
 
Zelf tussentijdse checks uitvoeren
Uw werk als ondernemer is onvoorspelbaar. De ene maand bent u nog constant onderweg, de volgende maand kunt u volledig vanuit huis werken. U rijdt dus niet altijd evenveel kilometers, iets dat gevolgen heeft voor de volgende onderhoudsbeurt. Van Dijk: "Als u langere tijd minder rijdt, kan er tussen twee onderhoudsbeurten in veel tijd komen te zitten. Voer altijd, maar vooral in die situaties, zelf tussentijdse checks uit. Controleer uw bandenspanning en het loopvlak van de banden regelmatig. En check het oliepeil, en kijk of er nog voldoende rem- en ruitensproeiervloeistof in uw wagen aanwezig is. Koop dit tijdig, en zorg dat u altijd een voorraadje in huis hebt."
 
Kosten voor onderhoud zijn aftrekbaar
Van Dijk wil graag nog een laatste tip geven als het aankomt op de kosten voor onderhoud. "Vergeet niet dat u kosten voor het onderhoud van een zakelijke auto mag boeken als zakelijke onkosten. De kosten verlagen de winst waardoor u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Ook is de btw aftrekbaar. Hierdoor valt de rekening voor het onderhoud uiteindelijk netto lager uit."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.