Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werknemers die mediation weigeren verliezen vaker rechtszaak

9 november 2018 - Werknemers zijn minder bereid tot bemiddeling dan werkgevers. Dit blijkt uit bureauonderzoek van Gecertificeerde Mediators, dat de invloed van mediation bij arbeidsconflicten onderzocht.

In verhouding tot werkgevers, vragen werknemers minder vaak mediation aan en weigeren ze voorstellen tot bemiddeling relatief vaker. Dat komt hen bovendien gemiddeld duur te staan wanneer de zaak alsnog voor de kantonrechter komt.
 
Werkgevers stellen het vaakst bemiddeling voor
In arbeidsrechtzaken wordt mediation het vaakst voorgesteld door de werkgever (27,1 procent). Dit percentage ligt duidelijk lager bij werknemers. Bij slechts 9,4 procent van de zaken werd mediation geïnitieerd door de werknemer. Bedrijfsartsen zijn na werknemers verantwoordelijk voor het grootste deel van de initialisatie van een mediationtraject (24 procent).
In enkele gevallen werd mediation geopperd door een andere partij, zoals het UWV. In iets meer dan een derde (36,5 procent) van de gevallen was het aan de hand van de documentatie onmogelijk om te bepalen welke partij het initiatief nam tot bemiddeling.
 
Werknemers stemmen vaker niet in met mediation
Werknemers weigeren relatief het vaakst de mogelijkheid om nader tot elkaar te komen via  mediation. In totaal weigerde 19,5 procent de mogelijkheid tot bemiddeling. Dit percentage ligt aanzienlijk lager bij werkgevers. Slechts 8,8 procent van henging niet akkoord met de mediation.
 
De rol van mediation bij het winnen van rechtszaken
Er bestaat een verband tussen het plaatsvinden van een mediationtraject en de toekenning van een billijke of overige vergoeding. Als de rechter beslist dat de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld moeten deze worden betaald aan de werknemer.
Bij 70,4 procent van de rechtszaken waar geen geopperde mediation plaatsvindt, hoeft de werkgever geen billijke en / of overige vergoeding te betalen. Dit percentage waarin de werkgever de rechtszaken lijkt te winnen, neemt echter toe met 2,9 procent als er wel een mediationtraject plaatsvindt. De werkgever heeft dus baat bij het plaatsvinden van mediation.
Dit betekent echter niet dat het voor werkgevers gunstig uitpakt als zij deze bemiddeling weigeren. Werknemers die weigeren mee te werken aan mediation winnen 25 procent minder zaken dan werknemers die hiertoe wel bereid zijn.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.