Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Klap van twee procent dreigt voor wereldhandel

25 september 2018 - Wat Trump betreft gaan de Amerikaanse importtarieven voor Chinese producten later dit jaar omhoog naar 25 procent. Als dit doorgaat, krijgt de wereldhandel een klap van -twee  procent, zo blijkt uit berekeningen van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Vanaf 24 september rekent de VS tien procent aan importheffing op goederen uit China met een gezamenlijke waarde van $200 mrd. Trump heeft al aangekondigd deze importheffing te verhogen naar 25 procent als China geen overeenkomst sluit met de Verenigde Staten om de spanningen aan het handelsfront te verminderen. China heeft als reactie inmiddels nieuwe importtarieven (+ tien procent) ingevoerd voor tal van Amerikaanse producten (waarde $60 mrd) zoals vloeibaar gas. En Alibaba-baas Jack Ma heeft een streep gezet door een  miljoen nieuwe banen die het Chinese bedrijf wilde creëren in de VS.
 
Terug naar niveau van 1980
De invoering van het tien procent-tarief voor een grote groep Chinese producten brengt het gemiddelde Amerikaanse importtarief op 5,2 procent. Dat niveau is het laatst bereikt in 1980. Vóór het presidentschap van Trump lag het gemiddelde Amerikaanse tarief rond de 3,5 procent. Als de VS het recente tarief van 10 procent verhoogt tot 25 procent, dan komt het gemiddelde Amerikaanse tarief uit op 6,7 procent.
Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, heeft dat een grote negatieve uitwerking op de wereldwijde handel. "In alle oorlogen zijn er landen en sectoren die hiervan weten te profiteren. Maar overall is het uiterst negatief wat er gaande is. Het ondernemersklimaat verzuurt waardoor investeringen worden uitgesteld. Waren we net de dip in de groei van de wereldhandel voorbij, de handelsoorlog kan weer een flinke terugslag veroorzaken. Het is een belangrijke factor die meespeelt bij de terugval van de westerse- en groei economieën die aanstaande is."
 
Vertraging
De importheffing zit niet alleen China dwars, zo stelt Geeroms, maar vooral ook veel Amerikaanse bedrijven. Hij wijst daarbij op een onderzoek van twee  Amerikaanse kamers van koophandel in China (AmCham China en AmCham Shanghai). "Vele honderden Amerikaanse bedrijven hebben vestigingen in China. Die zien per dag hun omzet verder dalen. Hoe denk je dat de samenwerking met de Chinese overheid verloopt? De vergunningverlening gaat opeens en stuk trager. We hebben het hier over de grootste Amerikaanse bedrijven. Uiteindelijk komt de rekening hiervan natuurlijk op het bord van de consument. Ook omdat de inflatie door het conflict toeneemt. Veel Amerikaanse bedrijven hebben immers producten uit China nodig. Heel wat CEO’s van beursgenoteerde bedrijven hebben bij Trump aangeklopt de handelsoorlog niet op de spits te drijven vanwege de negatieve impact op hun eigen bedrijven."
 
Mondiale gevolgen
Geeroms stelt dat de importtarieven de economie in de volle breedte raken. "Ook sectoren die op het eerste gezicht niet direct betrokken zijn, voelen de handelsoorlog. We spreken bij die grote concerns over mondiale productieketens. Dus ook leveranciers van onderdelen en halffabrikaten overal in de wereld worden meegezogen. Ook Nederland is hier onderdeel van." Overigens ziet Geeroms ook wel kansen voor Nederlandse ondernemers. Hij doelt onder meer op Nederlandse technologische kennis en de vergaande innovaties in de agri & food sector. "Chinezen zijn er tuk op. En als ze nu Amerikaanse bedrijven kunnen passeren, zullen ze het niet nalaten. De een zijn dood is de ander zijn brood."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.