Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vermogen opbouwen als zzp’er, wat zijn de opties?

24 september 2018 - Voor de ondernemer is een zakelijke buffer een fijn bezit. Met sparen of beleggen kunt u uw plannen realiseren. En mogelijk levert het ook nog belastingvoordeel op. Dit schrijft Evi van Lanschot.

Als zelfstandig ondernemer heeft u veel vrijheid. Die vrijheid brengt ook financiële verantwoordelijkheden met zich mee. De meeste zelfstandigen zonder personeel (zzp) weten wel dat ze zelf in actie moeten komen voor hun pensioen. Maar ook voor andere grote financiële doelen moet u zelf vermogen opbouwen. Door sparen of beleggen.

Grootse wensen
Bij ondernemen horen meestal grote (groei)wensen. Denk aan de aankoop van nieuwe apparatuur of de aanbetaling voor een grotere bedrijfsruimte. Of juist een sabbatical om nieuwe ondernemingsplannen te bedenken.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de meeste zzp’ers over vermogen beschikken. Maar de hoogte van het vermogen wisselt sterk. In de sector landbouw, bosbouw en visserij hebben zzp’ers het grootste vermogen (gemiddeld 300.000 euro). Minder grote vermogens hebben zzp’ers in de sector cultuur, sport en recreatie (gemiddeld 6.500 euro).

Bouwt u wel voldoende vermogen op?
Het kost tijd om vermogen voor grote doelen op te bouwen. Start daarom tijdig. Bijvoorbeeld door maandelijks een deel van uw winst te sparen. Dat doet u makkelijk door middel van een automatische overschrijving. Voor doelen in de verre toekomst zoals eerder stoppen met werken leent beleggen zich goed.

Bepaal de horizon van uw financiële doelen
Kiest u voor sparen of beleggen? Beleggen kan op termijn een aantrekkelijker rendement opleveren dan sparen. Wel moet u er rekening mee houden dat beleggen gepaard gaat met risico’s. Beleg daarom alleen met geld dat u de komende jaren niet nodig heeft.

Zakelijk of privé?
Als zzp’er heeft u de keuze: bouwt u uw vermogen binnen uw bedrijf of in privé? Door te kiezen voor een zakelijke spaar- of beleggingsrekening houd u uw zakelijke financiën gescheiden van uw privévermogen. Dat helpt om goed financieel overzicht te houden, en uw zakelijke doelen scherp.

Houd rekening met de belasting
Of u zakelijk of in privé vermogen opbouwt, maakt ook fiscaal verschil . Dat komt door het verschil in belastingheffing. Ondernemers betalen over hun vermogen belasting in box 1. Het werkelijke rendement op uw spaargeld of beleggingen wordt in deze box belast met inkomstenbelasting. Over het rendement betaalt u inkomstenbelasting volgens het voor u geldende tarief, maximaal 52 procent. De werkelijke belasting valt nog iets lager uit omdat u gebruik maakt van de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers.
Let op: De belastingdienst is alert op misbruik. Het geld op uw zakelijke spaarrekening moet wel een zakelijk doel hebben.

Tegoeden in privé
De belastingheffing over uw tegoeden in privé werkt anders. Deze worden forfaitair belast met vermogensrendementsheffing. Daarbij gaat de belastingdienst uit van een fictief rendement tussen de 2,02 en 5,38 procent. Dan geldt: hoe meer vermogen, hoe hoger de belastingdruk. Het heffingsvrije vermogen is 30.000 euro over het meerdere betaalt u de forfaitaire heffing. Dit levert een effectieve belastingheffing van 0,61 tot 1,61 procent op. Fors, nu de rente op de meeste spaarrekeningen ruim onder de procent ligt. Sparen levert dus bijna geen rendement op. Heeft u een flink vermogen opgebouwd, dan kost sparen in privé u zelfs geld.

Kom in actie!
Het aanhouden van uw spaargeld binnen de onderneming is dus een aantrekkelijk alternatief. (Voor beleggen geldt natuurlijk het omgekeerde. Het kan dus lonen om een deel van uw beleggingen in privé aan te houden.) Hoewel belastingvoordeel aantrekkelijk is, is het vooral belangrijk om daadwerkelijk in actie te komen en te starten met het opbouwen van vermogen voor uw zakelijke wensen. 
 
 
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jan

22-04-2021 08:45  |  

Het blijft van groot belang om geld opzij te leggen voor later. Echter lopen veel mensen rond met de vraag hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Mijn ervaring leert dat een gespreide portefeuille bijdraagt aan een gezond rendement. Als je daarnaast ook aandelen bezit van bedrijven die dividend uitkeren, genereer je ook nog extra inkomen uit je vermogen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.