Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tips om duurzaam te printen

18 september 2018 - Duurzaamheid is binnen veel ondernemingen een hot item. Niet alleen omdat bedrijven graag hun ecologische voetafdruk willen verkleinen voor een betere toekomst (dat ook nog eens positief is voor het imago), maar ook omdat hiermee kosten kunnen worden bespaard.

Enerzijds gaat het om de manier waarop producten worden gefabriceerd en bijvoorbeeld vervoerd, maar ook hoe er op kantoor duurzaam gewerkt kan worden. Een onderdeel waarin vaak veel winst te behalen valt is het printen. Frank Oorthuizen van Goedkoopprinten.nl geeft diverse tips om duurzaam te printen.
 
Besparen op papier
Het eerste punt waarnaar gekeken kan worden als u duurzamer wilt printen, is volgens Oorthuizen het papier. "Allereerst is het belangrijk zo weinig mogelijk papier te gebruiken. Print dubbelzijdig, of maak gebruik van de optie om meerdere pagina’s op een enkel vel te printen. Dit is bijvoorbeeld handig voor presentaties. Voor intern gebruik kan er ook best dunner papier gebruikt worden. Een grammetje per vel dunner lijkt niet veel, maar scheelt op jaarbasis vele kilo’s. Kies daarnaast uiteraard voor gerecycled papier."
 
Duurzame printcartridges
Oorthuizen: "Bij printen kan er naast het papiergebruik gekeken worden naar de inktcartridges. Op veel kantoren bestaat het overgrote deel dat geprint wordt uit tekst. In plaats van dure kleurcartridges te installeren die samen zwart maken, is het veel efficiënter een zwarte toner te hebben. Motiveer medewerkers ook zoveel mogelijk niet zwart-wit te printen, maar in grijstinten. Dit is zeker voor intern gebruik ruim voldoende."
 Daarnaast kan volgens hem ook gekeken worden naar de duurzaamheid van de cartridges op zich. "Sommige merken bieden cartridges die recyclebaar zijn. Door het hergebruik worden er minder cartridges weggegooid, dat minder afval oplevert." Ook kan gekeken worden naar de verpakking volgens Oorthuizen: "Is er gebruik gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal, zo weinig mogelijk plastic en gecoat papier? Dan is er sprake van een groene verpakking."
 
En hoe duurzaam is de printer zelf eigenlijk?
Oorthuizen wil tenslotte nog aanstippen dat ook naar de hardware voor het printen gekeken kan worden als het gaat om duurzaamheid. "Hebt u een printer die bij inactiviteit in slaapstand gaat? Dat kan tot wel 100 euro per jaar aan elektriciteit besparen. Moeten u of medewerkers naast printen ook vaak scannen of kopiëren? Kies dan een multifunctioneel apparaat dat alles kan, in plaats van diverse losse apparaten neer te zetten die allemaal elektriciteit verbruiken." Oorthuizen besluit met het belang van kwalitatief goede apparaten die lang meegaan. "Hoe langer u een printer gebruikt, hoe beter dit is voor het milieu. Kies daarom altijd een printer met een lange garantieperiode, dit geeft aan dat de fabrikant vertrouwen heeft in zijn eigen product."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.