Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Boekhouding wordt steeds vaker uitbesteed

17 september 2018 - Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun administratieve werkzaamheden uit te besteden. Vaak gaat het niet om een dure accountant of boekhouder maar wel om een online omgeving waar men ook zelf het nodige kan doen en de boekhouder eerder als controleur en raadsman fungeert.

De verklaring achter het succes van het uitbesteden van boekhoudkundige taken is multicausaal, zo weet John van Beek van Boekhoudbuddy.nl althans te vertellen.

De tussenweg blijkt aan belang te winnen
Vroeger had men bij de boekhouding twee keuzes: het volledig uitbesteden of het intern afhandelen. "Het verschil tussen die keuzes ging niet alleen over talloze werkuren per maand, maar ook over een kostprijs van enkele honderden euro’s. Hierdoor was een eigen boekhouder lang niet voor iedere zzp’er of mkb-bedrijf betaalbaar," geeft Van Beek al snel aan. Volgens hem was er dan ook nood aan een middenweg. "Men kiest nu steeds vaker voor een online boekhouding. Hierbij kan men zelf de boekhouding online bijhouden, terwijl er wel nog steeds een extern aanspreekpunt beschikbaar is," verduidelijkt hij.

Het mooie van twee werelden
De populariteit van online boekhouddiensten hoort eigenlijk niemand te verbazen. De voordelen ervan zijn dan ook niet op één hand te tellen. Ook dat weet Van Beek te beamen: "U kiest zelf hoeveel u nog wilt doen en wat u al dan niet wenst uit te besteden. Hiernaast heeft u toch voortdurend inzicht op uw boekhouding en weet u hoe alles er nu juist voor staat. Ook kunt u uw webshop of kassasysteem gewoon koppelen met de online boekhoudsoftware, opdat uw boekhouder steeds over de meest actuele gegevens beschikt. Wilt u alsnog even langsgaan bij een accountant? Dan kan ook dat heel vrijblijvend."

Niet automatisch goedkoper
Hoewel het al snel een goed-nieuwsshow lijkt te worden, geeft Van Beek aan dat dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Hoewel het aantal contactmomenten minder is, hoeft dat immers nog niet automatisch in een prijsbesparing te resulteren. "Het klopt inderdaad dat iedere boekhouder nog steeds zijn eigen tarieven hanteert. Bovendien is een en ander ook afhankelijk van de specialisatie waarin het bedrijf zich bevindt en wat u beslist uit te besteden. De prijzen zijn hierdoor weinig transparant," waarschuwt hij. "Zelf offertes opvragen en vergelijken, blijft dus ongemeen belangrijk."
nderzijds durft Van Beek ook een en ander te relativeren: "Toch zijn er ook hier mogelijkheden om te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld onderhandelen over welke taken  u zelf zal uitvoeren, over het aantal vaste contactmomenten, kunt u het hebben over het best geschikte boekhoudpakket en kunt i zich eventueel ook langdurig aan een online administratiekantoor verbinden."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.