Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlander maakt het zakkenrollers makkelijk: helft mobieltjes heeft geen wachtwoord

10 juli 2018 - Smartphones zijn een goede buit voor zakkenrollers: 50 procent van de Nederlanders beveiligt hun mobiele apparaat niet met een wachtwoord en slechts 21 procent gebruikt een antidiefstaloplossing.

Dat blijkt uit het Kaspersky Lab onderzoek in dertien Europese landen waaronder Nederland onder 501 respondenten uitgevoerd in 2017. 

Internet
Steeds meer mensen gebruiken de smartphone voor toegang tot internet, het delen van betrouwbare gegevens en digitaal betalen. Ook de hoeveelheid en kwaliteit van de data op de mobiel wordt steeds waardevoller. 77 procent van de smartphonegebruikers doet voortdurend een beroep op internet. 40 procent maakt gebruik van online bankieren. Dat betekent ook toegang tot waardevolle financiële informatie. Verder gebruikt 55 procent het mobieltje voor het regelmatig raadplegen van persoonlijke e-mailaccounts en zit 49 procent van de Nederlanders op sociale media. Ook dat genereert een grote hoeveelheid gevoelige data.
 
Waardevolle data
Ondanks dat het gebruik van de smartphone en de hoeveelheid waardevolle opgeslagen data toeneemt, gaan mensen daar niet bewuster en veiliger mee om, zo blijkt uit Kaspersky Lab’s onderzoek. 50 procent van de Nederlanders heeft een wachtwoord op het mobiele apparaat en slechts elf procent codeert bestanden en mappen om ongeoorloofde toegang te voorkomen. Daarmee zijn deze persoonlijke gegevens vrij toegankelijk voor anderen als smartphones in verkeerde handen vallen.
Ook het verlies van de mobieltjes die wel met een wachtwoord zijn beveiligd, kan aanzienlijke gevolgen hebben. Minder dan de helft (48 procent) maakt een back-up en slechts 21 procent maakt gebruik van antidiefstalfuncties. Dit kan betekenen dat de ex-eigenaren niet meer bij hun eigen gegevens en accounts kunnen.

Gehecht aan mobiel 
"We zijn allemaal erg gehecht aan onze mobieltjes omdat ze ons overal en altijd toegang geven tot essentiële informatie," zegt Harco Enting, General Manager bij Kaspersky Lab Benelux. "Criminelen krijgen die apparaten maar al te graag in handen. Het wordt ze wel heel makkelijk gemaakt als er geen wachtwoorden op staan. Dat terwijl zowel het toestel als de data die erop staat in een paar eenvoudige stappen te beveiligen zijn. Met de inzet van een wachtwoord en beveiligingsoplossing met antidiefstalbeveiliging zijn alle waardevolle gegevens en apparatuur beschermd tegen verlies en diefstal."

 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.