Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe maakt u gebruik van de WBSO subsidie?

8 juni 2018 - Als er één ding kenmerkend is voor ondernemers, is het dat ze innovatief willen zijn! Helaas kunnen innovatieve ideeën niet altijd in de praktijk worden gebracht omdat er niet genoeg budget is. Om ondernemers de kans te geven om nieuwe technieken en technologieën te kunnen ontwikkelen, heeft de overheid de WBSO subsidie in het leven geroepen.

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Senior consultant Sjoerd Bongers van Hezelburcht Subsidieadviesbureau vertelt u graag meer over deze populaire innovatieregeling en de voordelen voor ondernemers.
 
Wat houdt de WBSO subsidie in?
De overheid neemt het aanmoedigen van ‘ondernemende’ ondernemers serieus, aldus Bongers. "Dit is alleen al zichtbaar in het totale budget van de regeling, er is namelijk meer dan een miljard euro beschikbaar gesteld voor 2018 door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers kunnen met de WBSO de loonkosten en andere kosten of uitgaven voor Research & Development gedeeltelijk bekostigen".
 Bongers vult aan dat de WBSO subsidie voor twee verschillende soorten projecten kan worden aangevraagd. "Ten eerste voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. Ten tweede voor de ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten of productieprocessen, of programmatuur. Het hoeft niet geheel vernieuwend te zijn, maar mag ook gaan om nieuwe onderdelen. Houd er wel rekening mee dat u antwoord moet kunnen op de volgende centrale vragen: Waarom is uw ontwikkeling technisch gezien risicovol? Heeft u hier al mogelijke oplossingen voor bedacht?"
 
Verlaag de R&D-kosten van uw project
Hoe u als ondernemer voordeel heeft van de WBSO subsidie? Bongers licht het verder toe: "Hoe de subsidie verrekend wordt hangt af van het type ondernemer. Werkt u als ZZP’er? Dan verrekent u de toegekende subsidie met uw inkomstenbelasting. Andere ondernemers kunnen het bedrag verrekenen in de aangifte van de loonheffing." Om welke bedragen het dan gaat? Bongers: "De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hanteert twee schijven om het voordeelpercentage voor de R&D-kosten te berekenen. Voor uitgaven en kosten tot 350.000 euro geldt een tarief van 32 procent. In het geval van startende ondernemers ligt het percentage zelfs nog iets hoger, op 40 procent. Voor kosten en uitgaven boven de 350.000 euro wordt een tarief van veertien procent gehanteerd."
 
Hoe maakt u gebruik van de WBSO subsidie?
Wilt u ook gebruikmaken van de WBSO subsidie om uw R&D-kosten te verlagen? Let er dan op dat u de aanvraag uiterlijk één maand voor aanvang van de start van een project indient. "Je kunt namelijk geen subsidie meer aanvragen als het project is afgerond. Verder is het nog goed om te weten dat er voor ZZP’ers geen limiet gesteld is aan het aantal aanvragen dat ze mogen indienen. Voor bedrijven geldt wel een maximum van drie aanvragen per jaar."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.