Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Het blijft onveilig op de werkvloer

5 april 2018 - 44 procent van de medewerkers op de werkvloer in een fabriek, werkplaats of buitenlocatie geeft aan weleens een struikel- en/of valpartij te hebben meegemaakt. 25 procent maakte soms een misstap.

Uit recent onderzoek van Manutan blijkt dat struikelen of uitglijden bovenin de top vijf  staat van meest voorkomende ongevallen op de werkvloer. "Het geeft aan dat lopen op de werkvloer nog steeds niet zonder risico is," stelt Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan. "Enerzijds zou er dus meer aandacht moeten komen voor een schone, overzichtelijke werkvloer, anderzijds is het juist toepassen van persoonlijke beschermingsmiddelen, van veiligheidskleding tot val- en gehoorbescherming, heel belangrijk."

Gebrek aan veiligheidsmaatregelen
Een valpartij kan grote gevolgen hebben"Het lijkt zoiets onschuldigs," stelt Van Dijk, "u struikelt, staat op en gaat weer door. Toch blijft het daar niet altijd bij. Soms ontstaat letsel aan spieren of pezen of zelfs een botbreuk. En erger nog, iemand komt net verkeerd op zijn of haar hoofd terecht terwijl er geen veiligheidshelm werd gedragen. Verzuim van enkele dagen tot zelfs enkele weken kan het gevolg zijn. Heel naar voor het slachtoffer en vervelend voor de werkgever. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat veiligheidsmiddelen in ruim 30 procent van de gevallen niet altijd aanwezig zijn. "Dat is een hoog percentage," zegt Van Dijk, "blijkbaar wordt veiligheid nog niet overal even serieus genomen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de gekozen beschermingsmiddelen passen bij de eisen die de werkomgeving stelt."

Kies voor de juiste beschermingsmiddelen
"Neem bijvoorbeeld veiligheidsschoenen," vervolgt Van Dijk. "We hebben bijna 200 verschillende soorten in ons assortiment. Werkt u in een natte omgeving, liggen er scherpe voorwerpen op het bouwterrein, werkt u met chemische producten of met elektriciteit, kan er iets op uw schoenen vallen, kunt u met uw voet bekneld raken? Allemaal zaken die van belang zijn om bij de aanschaf van de schoenen mee te nemen. Daarnaast zijn natuurlijk maatvoering en comfort belangrijk. De ervaring leert dat medewerkers hun schoenen eerder dragen als ze lekker zitten. En zo geldt dat voor vrijwel alle persoonlijke beschermingsmiddelen: kies de juiste veiligheidsklasse voor de juiste werkomgeving en zorg voor een goede pasvorm waar de medewerker zich prettig in voelt en goed in kan bewegen."

Top vijf van de meest voorkomende ongevallen die lichamelijk letsel veroorzaken op de werkvloer:
Struikelen of uitglijden                                                                           44 procent
Misstappen                                                                                           25 procent
Verkeerd tillen                                                                                       25 procent
Geraakt worden of bekneld worden door een machine                        Vijftien procent
Val van minder dan 2,5 meter hoogte                                                   Veertien procent
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.