Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Lekkage in uw bedrijfspand: dit moet u doen

26 juni 2017 - Door een bedrijfspand loopt een ingewikkeld netwerk van water- en afvoerleidingen. Door slijtage of een onjuiste koppeling kan er in dit leidingnetwerk een lek ontstaan. Dit wordt meestal opgemerkt door druppelend water of kringen op het plafond, de muur of vloer.

Wat u moet doen als u lekkage heeft in uw bedrijfspand? Ferry Verster van LoodgieterRotterdam010.nl vertelt er meer over.
 
Wat te doen na ontdekking van de lekkage
Verster benoemt dat de ernst van de lekkage bepaalt wat er als eerste na ontdekking van de lekkage gedaan kan worden. "Bij lichte lekkage kan het lekkende water worden opgevangen en kunnen belangrijke zaken veilig worden gesteld. Hierna, en in het geval van een acute lekkage vormt dit de eerste uit te voeren actie, zal de hoofdkraan dichtgedraaid moeten worden. Deze is te vinden bij de watermeter in de meterkast. Indien dit niet gebeurt ben u niet spreekwoordelijk maar letterlijk aan dweilen met de kraan open, dat alleen maar ernstigere schade tot gevolg kan hebben."
 
Het lek detecteren en dichten
Volgens Verster is de tweede stap zo snel mogelijk professionele hulp inroepen. "Voor mensen die hier niet dagelijks mee bezig zijn is het lastig precies de locatie van de lek te vinden. Aangezien water de weg van de minste weerstand naar buiten zoekt kunnen op die plaats schimmelvorming en vochtplekken zichtbaar zijn, terwijl de daadwerkelijke lekkage zich heel ergens anders bevindt." Verster voegt hieraan toe dat loodgieters specialistisch gereedschap hebben waarmee ze de plaats van de lekkage kunnen vaststellen zonder dat ze direct hoeven te gaan slopen. "Met bijvoorbeeld infraroodtechniek of traceergas kunnen precies de schadeplekken worden vastgesteld, zonder dat de gehele leiding blootgelegd hoeft te worden."
 
Gevolgen van de lekkage verhelpen
Om van het bedrijfspand weer een veilige werkomgeving te maken, moeten wel nog enige acties ondernomen worden. Verster: "Door vocht op plekken waar dat niet hoort kan kortsluiting en daardoor zelfs brand ontstaan. Daarnaast kan door vocht schimmel ontstaan dat niet bevorderlijk is voor de gezondheid, en kan houtrot op den duur de bouwconstructie van uw bedrijfspand aantasten. Om het vocht te laten verdampen kan droogapparatuur geplaatst worden."
Daarnaast is het volgens Verster altijd verstandig contact op te nemen met uw verzekeraar. "Schade die het gevolg is van lekkage wordt gedekt door de inboedel- en opstalverzekering, maar een verzekeraar zal alleen uitkeren als het ontstaan niet door eigen schuld is en niet redelijkerwijs kan worden aangetoond dat het om uw nalatigheid gaat. Belangrijk is het om na ontdekking van lekkage direct foto’s of eventueel video’s te maken van de situatie en de schade."
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

water ontharder

25-06-2020 18:14  |  

Lekkage bij de waterontharder gehad. Fotos gemaakt en netjes opgelost

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.