Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Wat de coach is voor de ondernemer, is de RvA voor de onderneming'

9 juni 2017 - Slechts één van de tien start-ups groeit uit tot een succesvol bedrijf. Voor de overige negen blijft verdere groei uit, ondanks de wellicht vliegende start. Hoe vergoot u uw kansen op succes?

Een van de manieren is door een Raad van Advies in te stellen, zegt Gerben van der Werf, eigenaar van PMP Supervisor.
 
Wanneer kwam u tot de conclusie dat PMP Supervisor baat zou hebben bij een Raad van Advies?
"Ik roep zelf altijd tegen bedrijven die de start-up fase uitgroeien dat ze een RvA moeten aanstellen. Start-ups krijgen over het algemeen voldoende hulp in de vorm van coaching. Maar het is juist belangrijk om ook ná die fase door te kunnen groeien. Ik merkte dat ik met vraagstukken zat, zowel organisatorisch als op het gebied van sales en marketing, die ik met de mensen en aandeelhouders om mij heen niet meer kon oplossen. Er begonnen grotere krachtvelden te spelen, belangrijke partnerships, hogere bedragen, internationalisering. Ik had daar meer hulp bij nodig. In de vorm van een RvA dus. Ik heb dat bij mijn mede-aandeelhouders neergelegd en die waren het ermee eens."
 
Waarom dacht u meteen aan een RvA? U had ook losse adviseur kunnen inhuren.
"Een RvA staat er anders in dan losse adviseurs. Het is als raad onderdeel van de organisatie, terwijl losse adviseurs erbuiten staan en minder onderlinge samenhang hebben. De RvA is betrokken en kan ik altijd vragen om advies, en loopt ook nog eens automatisch mee met de ontwikkeling van het bedrijf. Daar was ik naar op zoek."
 
U begeeft zich in de wereld van commissarissen en adviseurs. Dan is het dus makkelijk om iemand uit uw eigen netwerk vragen voor de RvA.
"Dat had gekund. Maar het gaat mij om de juiste en onafhankelijke persoon op de juiste plek. Niet iemand waarmee ik al een persoonlijke verbintenis heb. En dus is het belangrijk om heel goed voorbereid aan de slag te gaan."
 
Waaruit bestond die voorbereiding?
"Eerst heb ik heel concreet een vragenlijst gemaakt. Waarom hebben wij een RvA nodig? Waar lopen we tegenaan? Wat zijn onze blinde vlekken? Wat willen met een RvA bereiken, oplossen? Die vragen heb ik zelf ingevuld en mijn mede-aandeelhouders, zodat onze verwachtingen duidelijk werden. Zomaar iemand aannemen? Dat raad ik iedereen af. Niemand wil tenslotte vast komen te zitten aan iemand die de organisatie niet verder kan helpen. Nadat ik de vragenlijsten naast elkaar had gelegd, kwam er een goed beeld uit van wie we zochten en welke competenties hij of zij moest hebben."
 
Wat waren die competenties in jullie geval?
"We zochten mensen die verstand hebben van groeiondernemingen, van marketing en sales, op organisatorisch en financieel vlak, met een goed netwerk en bekendheid met de markt waarin wij opereren. Twee mensen leek ons goed om mee te beginnen, gaandeweg kunnen we doorgroeien naar drie."
 
Heeft u uw eigen platform gebruikt om de juiste kandidaten te vinden?
"Ja, ik heb PMP Supervisor in dit geval zelf als klant gebruikt, inclusief het anonieme zoeken. Ik heb een voorselectie gemaakt en die besproken met de andere aandeelhouders. Vervolgens heb ik de kandidaten die overbleven en voldeden aan onze wensen uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek bij mij op kantoor. Ik ben er uiteindelijk met twee personen heel goed uitgekomen."
 
Waar baseerde u uw besluit om voor hen te kiezen op? Verstand of gevoel?
"Beiden. Door de manier van selecteren wist ik al dat het met hun competenties wel goed zat. En dan moet het ook nog goed voelen en klikken. En dat deed het. Daarnaast merkte ik meteen dat ze veel konden én wilden bijdragen."
 
Wat zijn volgens u valkuilen waar men niet in moet stappen tijdens het zoeken naar een RvA?
"Het gebrek aan een goede voorbereiding is de belangrijkste valkuil. Toch denken, oh ik ken nog wel iemand die geschikt is voor de klus, want waarom moeilijk doen? Misschien is dat even fijn, want het kost minder tijd, maar een RvA kiest u niet voor de korte termijn. Belangrijk is om dus niet over één nacht ijs te gaan. Zorg er ook voor dat u goed weet wat uw blinde vlekken zijn. Bent u zelf goed in techniek? Zet uw RvA dan niet vol met techneuten! Daarnaast merkte ik tijdens mijn zoektocht dat ik veel zelf moest uitvinden. Wie gaat de gesprekken doen? Waar? Hoe verloopt de afstemming met de aandeelhouders? Denk daar dus goed over na. En maak gebruik van de ervaringen van anderen."
 
En nu heeft u een echte RvA. Merkt u al verschil?
"Zeker, enorm! Tijdens de eerste vergadering ging het al helemaal los en werd ik overladen met goede tips, adviezen en belangrijke zaken waar ik niet bij stil gestaan had, en waarmee ik meteen aan de slag kon gaan. Mijn raad helpt me om die verdere groei met PMP Supervisor waar te maken. Een goede RvA behoedt u tenslotte voor uw zwakke punten en versterkt uw sterke punten. Ik zie alleen maar voordelen."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.