Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgever moet verslaving werknemer leren herkennen

17 maart 2011 - Verslaafde werknemers: vrijwel iedere werkgever krijgt er wel eens mee te maken. Breedspectrumkliniek U-center waarschuwt dat de werkgever een belangrijke rol speelt om onnodig langdurig verzuim te voorkomen.

Ook de werknemer heeft natuurlijk plichten. Komt hij die niet na, dan kunt u zelfs zover gaan om zijn loon in te houden.  Koert Adriaans, directeur van JuroFoon: "Als een werknemer tegen zijn baas zwijgt over zijn verslaving, dan kan het loon van de werknemer stopgezet worden als hij ziek wordt als gevolg van die verslaving. De werknemer neemt dus een groot risico." Volgens breedspectrumkliniek U-center, dat onder meer alcoholverslaafden behandelt, is deze houding van werkgevers onhoudbaar. Een werknemer kan het niet worden aangerekend als hij zwijgt over zijn alcoholprobleem. "Dat iemand niet over zijn verslaving spreekt, is juist onderdeel van het ziektebeeld van alcohol- of drugsverslaving. Je vraagt verslaafden iets te doen wat ze niet kunnen: hun verslaving onderkennen," zegt Ingrid Weijnen, directeur Behandelzaken. "Het probleem zit hem in het feit dat alcoholisme niet als ziekte wordt gezien, maar als een keuze, een lifestyleprobleem waar iemand bewust over zwijgt. Terwijl het echt een ziekte is." 

Werkgever moet verslaving signaleren
Weijnen pleit voor een andere benadering van alcoholisme op de werkvloer. "Werkgevers moeten beseffen dat zij de problemen zelf moeten signaleren, de verslaafde werknemer zal zich niet vrijwillig melden. Dat betekent dat u signalen moet gaan herkennen die kunnen wijzen op alcoholisme of drugsverslaving. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat een werknemer zich vaak achter elkaar voor een korte tijd ziek meldt."

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

bert franken

17-03-2011 10:12  |  

Ingrid Weijnen kan lekker lullen. Weer zo iemand van de theorie die betaald wordt door de overheid waarschijnlijk. Werkgevers zijn niet voor niks werkgevers. Werken keihard aan iets wat ze zelf opgebouwd hebben met alle risico,s van dien, moeten ze nog al hun personeel in de gaten gaan houden ook. Dit soort onzin leren ze nu op de universiteiten e.d. Ga zelf eens iets opbouwen of beginnen ipv al dat theoretisch gelul. Als we allemaal dit zouden gaan doen bleven er weinig werkgevers over. En maar denken dat ze belangrijk zijn met hun mening. Ja, want ik heb er voor gestudeerd!!!! Zakkenvullers,sorry.

Jeannette

20-03-2011 09:02  |  

Bert, ik ben het helemaal met je eens. Dat ze zichzelf kapot willen maken tot daar aan toe, maar sommige ondernemers kunnen zich maar net een vaste kracht permitteren en als die de boel dan in de maling neemt (want zo zie ik het) kan je bedrijf er ook mooi aan kapot gaan. Verslaafden zijn er vaak juist ster in hun verslaving te verstoppen en zelf heb je al genoeg aan je hoofd. Dan ook nog eens op je werknemers gaan letten of ze misschien verslaafd zijn? Waanzin! Dan kun je beter thuis gaan zitten en 10 kinderen nemen en je handje ophouden bij de soos......of een baantje nemen bij de overheid o.i.d.
Nee mevrouw Weijnen, u begrijpt er niets van!

Pam

21-03-2011 11:34  |  

Er zijn zo veel soorten verslavingen ... Mijn advies: doe er wel meteen iets mee (gesprek, arbo) als een ongemakkelijk gevoel je bekruipt bij het functioneren van een medewerker, maar je hoeft niet zelf de deskundige te zijn.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.