Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vrouw komt het best tot haar recht in het MKB

8 maart 2011 - Vergeleken met grotere bedrijven doet het mkb het niet slecht als het gaat om vrouwen aan de top. Zestien procent van de managementposities in het mkb wordt ingenomen door vrouwen - dit is meteen het hoogst gemeten percentage in vijftien jaar. In de top van de 100 grootste bedrijven in Nederland, is maar negen procent vrouw.  

Het ontbreekt vrouwen ook niet bepaald niet aan ondernemerschap. Een interessante ontwikkeling is bijvoorbeeld het sterk stijgende percentage vrouwen onder startende ondernemers. Dat is inmiddels ruim één op drie. 42 procent van deze vrouwelijke starters is hoogopgeleid. Daar gaan we in de toekomst waarschijnlijk nog heel wat van horen. 

Internationale vrouwendag
Ondanks de zestien procent vrouwen aan het top in het mkb, blijft Nederland echter wel achter bij het wereldwijde en Europese gemiddelde (allebei twintig procent). Dit blijkt uit het International Business Report (IBR) 2011 van Grant Thornton. Voer voor discussie vandaag, Internationale Vrouwendag. 

Opwaartse trend
Na een aanvankelijke daling van een procentpunt in 2010 naar veertien procent past het nieuwe cijfer in 2011 in de opwaartse trend. Ter vergelijking: in 2007 stond de teller op dertien procent en in 2004 op negen procent. Opvallend is wel het dat het percentage vrouwen in topposities in Nederland afgelopen jaar twee procentpunten steeg, terwijl het cijfer wereldwijd met vier procentpunten daalde. De Nederlandse vrouwen staan vooral aan de top bij personeelszaken (HR), marketing en financiën. Een rol als CEO, partner of salesdirecteur is zeldzamer. De cijfers van onze buurlanden omtrent vrouwenparticipatie zijn aanzienlijk wisselvalliger. Waar België in 2009 nog onder het niveau van Nederland zat (twaalf procent), hebben de zuiderburen inmiddels negentien procent vrouwen in de top. In Duitsland daarentegen daalde dit cijfer van zeventien procent naar elf procent. Frankrijk steeg stabiel door met drie procentpunten naar 21 procent. Overigens, Nederland zit met zestien procent op het niveau van ’s wereld grootste economie, de Verenigde Staten (vijftien procent). 

‘Conservatief’ Oost-Europa stuk vooruitstrevender

Vergeleken met Oost-Europa blijft het Westen, behalve Scandinavië (gemiddeld 24 procent), ver achter als het gaat om emancipatie in de bedrijfstop. In landen als Polen (31 procent) en Rusland (36 procent) heeft zo’n één op de drie mkb-bedrijven een vrouwelijke senior manager. In Georgië is dat zelfs 40 procent. De door het Westen als vrij conservatief beschouwde samenlevingen zijn op dit terrein een stuk vooruitstrevender. Zo is eerder aangetoond dat het percentage vrouwelijke hoogleraren en exacte wetenschappers in deze landen ook aanzienlijk hoger ligt. In Azië zijn de scherpste contrasten te vinden: Thailand is het meest ‘vrouwvriendelijk’: 45 procent van de hoge leidinggevenden in het mkb is vrouw. En 30 procent van hen bekleedt ook nog eens de hoogste positie: CEO. De landen India (negen procent), de Verenigde Arabische Emiraten (acht procent) en Japan (acht procent) bungelen onderaan de ranglijst.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.