Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tien tips voor een vliegende start als ondernemer

10 november 2016 - Ook dit jaar staan weer vele Nederlanders in de startblokken om hun ondernemersdroom te verwezenlijken. Dat er veel op hen afkomt is zeker; zo gaan er in 2017 ook aardig wat zaken veranderen voor zelfstandigen.

Tijdens de KVK startersdag van afgelopen zaterdag  konden starters op acht verschillende plekken in Nederland terecht voor alle vragen als kersvers ondernemer.
Rompslomp geeft tien belangrijkste ontwikkelingen en tips om een vliegende start te beleven als ondernemer.

1. De modelovereenkomst die u wist dat ging komen
De veelbesproken en omstreden modelovereenkomst gaat toch echt in. Per 1 mei 2017 eindigt de overgangsperiode. Zorg dus dat u uw VAR op tijd hebt omgezet naar een nieuwe modelovereenkomst.
Tip: doe er juist uw voordeel mee en gebruik de overeenkomst om afspraken goed vast te leggen. Wacht niet tot uw opdrachtgever er mee komt, maar bied de overeenkomst proactief aan. Gebrukt u een overeenkomst van de Belastingdienst én handelt u ernaar dan kan u en de opdrachtgever weinig gebeuren.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur? Sluit u aan bij een broodfonds
Het Centraal Planbureau maakte 31 oktober bekend dat slechts zeven procent van de ZZP’ers zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Een alternatief voor deze prijzige verzekering is een broodfonds. Een broodfonds is een soort collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering door en voor zelfstandigen.

3. Zakelijke auto zonder bijtelling? Hou uw kilometers goed bij.
Rijdt u zakelijk met een auto van de eigen zaak dan  hoeft u geen bijtelling te betalen tot maximaal 500 privé kilometers per jaar. Het lijkt een open deur, maar de Belastingdienst gaat hier nog strenger op toezien in 2017. Houd daarom de kilometerregistratie goed bij. 

4. Maak gebruik van de Kleine Ondernemersregeling.
Betaalt u jaarlijks minder dan 1.345 euro aan btw en besteedt u minimaal 1225 uur aan het eigen bedrijf? Dan hoeft u helemaal geen btw te betalen. Zit u tussen dit bedrag en 1.883 euro dan kunt u gedeeltelijk btw terugvragen.

5. Houd uw administratie nauwkeurig bij
Administratieve rompslomp hoort erbij als ondernemer. Er zijn online diverse diensten te vinden waar u eenvoudig offertes, facturen kunt maken bonnetjes digitaal kunt bewaren.

6. Neem een zakelijke rekening waarbij u online alles kunt regelen
Is een zakelijke rekening verplicht? Nee, maar wel sterk aan te raden en gaat u een hoop administratieve rompslomp schelen. Informeer ook goed bij welke bank u zoveel mogelijk online kunt regelen. Daarbij verschillen kosten en voorwaarden sterk.

7. Zet uw btw altijd opzij
Wellicht een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Komt u niet in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling, moet u toch echt elk kwartaal omzetbelasting afdragen aan de blauwe enveloppenbrigade. Hou dit in uw administratie goed bij en zet het apart op een rekening. Zo kunt u bij Knab gratis een btw-spaarrekening openen. Met rente dus, al hoeft u het daarvoor tegenwoordig niet te doen.

8. Inkomstenbelasting en aftrekposten
Ditzelfde geldt voor uw inkomstenbelasting. U hebt nu geen HR afdeling meer die dit voor u bijhoudt en u wilt voorkomen dat u voor onverwachte kosten komt te staan. Hou dit dus goed bij en kijk hier hoe het ook al weer zit met belastingvoordelen.  

9. Sluit u aan bij andere ondernemers
Zelfstandig zonder personeel klinkt best alleen. Dat betekent echter niet dat je er alleen voor staat. Zo zijn er veel werkplekken, netwerken of meetups voor freelancers. Kijk ook eens naar Business Angels Netwerken, waar u potentiële investeerders kunt vinden voor uw bedrijf. Behalve dat bieden ze u ook kennis van zaken en leggen ze contact voor u.   

10. Fiets uw (bedrijf) gezond
Fietsen is goed voor u, het milieu én uw bedrijf! U mag namelijk de reiskosten, á 0,19 euro per kilometer, die u fietsend aflegt gewoon als kosten opgeven. Dit geldt wel alleen als u uw eigen fiets niet zakelijk hebt gekocht. 

Tot slot: Werk u niet over de kop, geniet van uw vrijheid en neem ook eens een dagje vrij.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.