Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Particulier nog steeds belangrijkste opdrachtgever voor zzp’er in de bouw

5 augustus 2016 - De particulier wordt het vaakst genoemd als partij waar zzp’ers in de bouw zaken mee doen. Ook komt meer dan de helft van de omzet van zzp’ers in 2016 bij de particuliere opdrachtgever vandaan. Andere opdrachtgevers spelen echter ook een grote rol.

De aannemer is bijvoorbeeld een belangrijke opdrachtgever voor met name de stukadoor en de E-installateur zonder personeel. Dit blijkt uit het rapport ‘ZZP-markt in beeld’ van BouwKennis.
Zzp’ers spelen anno 2016 een niet te miskennen rol in de bouwsector. De monitor ZZP-markt in beeld geeft inzicht in de specifieke kenmerken en het gedrag van zzp’ers. Hierbij worden zzp’ers verdeeld naar generalisten (klusbedrijven en timmerbedrijven) en specialisten (stukadoors, schilders, E-installateurs en W-installateurs).

Top drie opdrachtgevers: particulier op kop
Zowel generalisten als specialisten noemen de particulier het vaakst als opdrachtgever. Daarna volgen bedrijven en aannemers. De verdeling naar opdrachtgevende partij verschilt enigszins tussen de marktpartijen. Zo verricht een groot deel van de stukadoors en E-installateurs werkzaamheden voor aannemers terwijl dit bij klusbedrijven en schildersbedrijven slechts bij ongeveer de helft het geval is. De verdeling van de drie meest genoemde opdrachtgevers is ten opzichte van 2014 niet significant veranderd.

Omzetverdeling naar marktpartij
Particulieren zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de omzet van zzp’ers. Alleen stukadoors en E-installateurs realiseren minder dan de helft van hun omzet bij particulieren. Zij halen daarentegen weer relatief veel omzet uit opdrachten van aannemers. Ten opzichte van de andere marktpartijen noemen stukadoors en E-installateurs de aannemer dan ook relatief vaak als opdrachtgever. Van alle marktpartijen scoort de E-installateur het grootste aandeel van zijn omzet bij bedrijven.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter

5-08-2016 08:15  |  

Mede door de lage hypotheekrente en de aantrekkende huizenmarkt hebben zzp' ers het laatste jaar weer meer werk van particulieren. Met het oog op de Wet DBA is het ook een goede zaak om daar -meer- aandacht aan te besteden. Bovendien spreid je het risico.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.