Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

15 februari 2011 - De afgelopen jaren stonden voor het MKB in het teken van kostenbeheersing om zo enigszins het winstniveau op peil te houden. Het voorraadpeil en de hoogte van liquide middelen werden laag gehouden om de kosten te drukken. Nu de afzet weer aantrekt nemen deze vlottende activa weer langzaam toe.

De verbeterde perspectieven leiden tot een bescheiden groei van de investeringen. Het gaat hierbij vooral om vervangingsinvesteringen (machines, computers, transportmiddelen), die de afgelopen jaren door de crisis waren uitgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van Ondernemerschap.nl

Externe financiers

Het MKB is voornamelijk aangewezen op externe financiers om deze investeringen te financieren. Door de aangescherpte kredieteisen van banken zal het moeilijker worden om voor alle geplande investeringen financiering te bemachtigen. De winstontwikkeling biedt nog weinig perspectief om investeringen intern te financieren en om het eigen vermogen te laten groeien. In 2010 daalde het eigen vermogen van het MKB met één procent. De verwachting is dat het eigen vermogen verder afneemt met 0,75 procent in 2011. 

Toename omloopsnelheid vermogen 
Het voorzichtige economische herstel van het MKB in 2011 gaat in de meeste sectoren gepaard met een toename van de omloopsnelheid van het vermogen (de gegenereerde omzet per euro ge-ïnvesteerd vermogen). Doordat de bezettingsgraad ten tijde van de kredietcrisis zeer laag was, is er momenteel voldoende productiecapaciteit aanwezig om op korte termijn nieuwe omzet te genereren met het huidige vermogen. De omloopsnelheid van het vermogen in het MKB neemt daardoor snel toe, van 130,5 procent naar 137,3 procent tussen 2009 en 2011. Alleen in de bouw, detailhandel en horeca is sprake van een afname van de omloopsnelheid van het vermogen. 

Solvabiliteitspositie MKB
De toename van de omloopsnelheid van het vermogen leidt in 2011 nog niet tot een verbetering van de solvabiliteitspositie van MKB-bedrijven (aandeel van het eigen vermogen in het totale vermogen). De solvabiliteit geeft weer in hoeverre een onderneming aan haar langetermijnverplichtingen kan voldoen. De solvabiliteit neemt voor het gehele MKB af van 27,1 procent naar 26,5 procent tussen 2009 en 2011. Het zijn vooral de sectoren waarin MKB-bedrijven in belangrijke mate internationaal opereren waar een verbetering van de financiële positie te zien is, namelijk de industrie (van 29,1 procent naar 30 procent) en transportsector (25,5 procent naar 26,5 procent). Deze sectoren profiteren van de toename van de wereldhandel en de toename van de export. 

Moeilijke omstandigheden
De bouw, persoonlijke dienstverlening, detailhandel en horeca hebben in 2011 nog te maken met moeilijke economische omstandigheden. Deze sectoren hadden de afgelopen jaren te maken met een krimp van de afzet. Aan deze krimp komt in 2011 weliswaar een eind, maar de solvabiliteit van MKB-bedrijven in deze sectoren blijft onder druk staan. De bouw kampt nog steeds met een zekere terughoudendheid van het bedrijfsleven met betrekking tot investeringen in nieuwbouw en verbouw van bestaande gebouwen. De solvabiliteit in de bouw neemt tussen 2009 en 2011 naar verwachting af van 24,5 procent naar 22,5 procent.
De andere genoemde sectoren hebben last van de tegenvallende particuliere consumptie. De solvabiliteit in de persoonlijke dienstverlening (van 22,6 procent naar 21,2 procent), detailhandel (van 21,3 procent naar 20,4 procent) en horeca (van 13,5 procent naar 12,8 procent) nemen naar verwachting dan ook af tussen 2009 en 2011.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.